Nå kan du sjekke likningstallene for 2010 på www.skatteetaten.no. Foto: Skatteetaten
Nå kan du sjekke likningstallene for 2010 på www.skatteetaten.no. Foto: SkatteetatenVis mer

Skattelistene er tilgjengelige for alle

Skatteetaten har åpnet slusene til skattelistene for 2010.

Skattedirektoratet har i dag offentliggjort skattelistene for 2010. Det betyr at du kan sjekke inntekten, skatten og formuen til naboen, familien, venner og kjentfolk.

Tidligere har du kunnet søke i listene i de aller fleste nettmediene i landet, deriblant DinSide. Fra i år er tilgangen til skattelistene innskrenket, og du er nødt til å gå inn på Skatteetatens nettsider for å finne ut hva folk skattet i fjor.

Vil du søke i årets skattelister, må du derfor logge deg inn via MinID, eller via Buypass ID og Commfides e-ID.

Når du har logget deg inn, får du tilgang til likningsopplysningene for inntil 500 personer per måned.


Over 18.000 har sjekket

Skatteetaten melder at over 18.000 personer har logget seg inn i på Skatteetatens nettsider i dag, for å teste skattesøket.

- Skattelistesøket ble åpnet i løpet av natten, og har hatt økende trafikk utover morgenkvisten, sier direktør Jan Christian Sandberg i Skattedirektoratet, i en pressemelding.

Sandberg er godt fornøyd med hvordan Skatteetaten har løst oppgaven med å være eneste aktør som får lov til å publisere skattesøket.

- Vi har hatt mål om å lage et enkelt og brukervennlig søk, og håper publikum er fornøyd med løsningen, sier

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor ble listene stoppet

Offentliggjøring av skattelistene har lang tradisjon i Norge. Faktisk startet praksisen med slike lister allerede på 1800-tallet i Norge.

Formålet med offentlige skattelister er, ifølge Finansdepartementet, å sikre mest mulig åpenhet om det norske skattesystemet. Men etter at listene ble tilgjengelige og lett søkbare på nett gjennom norske medier, har enkelte hevdet at offentliggjøring har gått på bekostning av nordmenns personvern.

I 2009 konkluderte Personvernkommisjonen med at praksisen med offentlige skattelister burde strammes inn.

- Det er ikke tvil om at offentliggjøringen av skattelister slik det i dag praktiseres utfordrer sentrale personvernprinsipper. Det kan blant annet stilles spørsmål ved om pressens vide tilgang til og tilrettelegging for bruk av skattelistene for ren «underholdning», er i samsvar med formålet som begrunner publisering, nemlig å kontrollere likebehandling og skape debatt rundt skattesystemet, heter det i kommisjonens rapport.

Mediene må inngå avtale

Tidligere i år ble det altså bestemt at mediene ikke lenger skulle få mulighet til å legge ut søkbare lister med skattetall.

Mediene mottar fortsatt listene, men må skrive under en kontrakt på at de ikke skal publisere hele eller deler av listene på nettet.

- Dette vil sikre at mediene fremdeles kan bruke skattelisten til kritisk journalistikk om skattesystemet, uttalte finansminister Sigbjørn Johnsen tidligere i år.

Sjekk nå: DIN SKATT I 2012

Mange misliker offentliggjøring, men ...

Da Skattelistene ble gjort kjent i fjor, spurte vi våre lesere hva de syntes om offentliggjøringen.

Over 3.500 stemmer kom inn og flertallet, seks av ti, mente at skattelistene ikke bør offentliggjøres.

På tross av motstanden mot listene, er det blitt gjort flere millioner søk i andres skattetall - bare her på DinSide.