Skattekortene kommer nå

Sjekk posten ekstra nøye i dag og i morgen.

Rett over nyttår kommer en del arbeidsgivere til å spørre etter nytt skattekort. Da er det greit å vite hvor det befinner seg, så du slipper 50 prosent trekk på februarlønnen.

I går startet Skatteetaten utsending av skattekortene for 2009. Nytt av året er at PIN-kodene som tidligere var påført skattekortet, er fjernet. Av sikkerhetsmessige hensyn blir PIN-kodene nå sendt ut i et eget brev, og dette brevet har du mest sannsynlig allerede mottatt.

Det er med andre ord viktig at du tar vare på både skattekortet og PIN-kodene, som du vil trenge hvis du for eksempel vil endre skattekortet, eller når du skal levere selvangivelsen.

Skatteetaten melder at de fleste skatteytere, cirka to millioner av oss, får tabellkort som er basert på inntektsåret 2007. Drøyt én million skatteytere mottar prosentkort.

Betaler du for mye skatt?

Mindre skatt i 2009?

Regjeringen har gjort enkelte endringer i neste års inntektsskatt. Blant annet blir den øvre toppskattgrensen satt opp fra 682.500 kroner til 716.600 kroner.

Men det er også gjort andre endringer. For å finne ut hvor mye du må betale i skatt neste år, sjekk ut vår skattekalkulator, som inneholder oppdaterte tall og satser.

Skal du betale mindre skatt i 2009? Regn ut her

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg med på endringer

Skattetrekk etter tabellkort tar hensyn til normal variasjon i inntekten. Det du bør følge med på er endringer i renteinntekter eller leieinntekter – eller bl.a. renteutgifter og barnehageutgifter. Blir for eksempel boligrenteutgiftene lavere enn antatt, vil du risikere å trekkes for lite i skatt.

Mange har krav på frikort

550.000 nordmenn kan ha krav på frikort. Grensen for å benytte frikort går ved 39.997 kroner. Den som ikke kommer til å tjene mer enn dette, kan be om frikort. Den raskeste måte å få frikort på, er å bestille det via www.skatteetaten.no, skriver Skatteetaten på sine hjemmesider.