<b>PASS PÅ:</b> Denne konvolutten bør helst ikke komme i gale hender. Foto: Kristina Picard
PASS PÅ: Denne konvolutten bør helst ikke komme i gale hender. Foto: Kristina PicardVis mer

Skattekortene kommer denne uken

Tøm postkassen før tyven - og sjekk skatten din nøye!

Denne uken kommer skattekortet ditt. Skatteetaten starter utsendelsene tirsdag 15. desember. Det er imidlertid ikke bare arbeidsgiver som er interessert i skattekortet ditt, og derfor skal du ikke la konvolutten ligge for lenge.

Mens det i fjor kom to brev fra Skatteetaten, får du i år bare ett brev, og det inneholder selve skattekortet.

- Det sendes av sikkerhetsmessige hensyn ikke ut brev med PIN-koder i år. De som ikke har brevet, kan bestille dette på skatteetaten.no/pin eller sende PINKODER fødselsnummer (11 siffer) på SMS til 02111, sier Eva Karin Dahle Rabben i Skattedirektoratet til DinSide.

Kan være feil!

Skattetrekk eller tabellkort tar hensyn til normal variasjon i inntekten og bygger på prognoser fra i fjor, og derfor kan skattetrekket ditt være feil i forhold til hva du faktisk skal betale i skatt for 2010.

Du bør selv følge med på endringer i renteinntekter eller leieinntekter, eller blant annet renteutgifter og barnehageutgifter. Dersom du nylig har byttet jobb, og dette medførte stor endring i din inntekt, bør du oppdatere skattekortet ditt. Dersom du har giftet deg eller skilt deg, bør du også sjekke at du blir lignet i riktig skatteklasse.

- Mange stoler blindt på tall de får fra Skatteetaten. Ikke ta det du får fra skattemyndighetene for god fisk, for det er veldig mye de ikke vet, og Skatteetaten er ikke ufeilbarlig, har Otto Risanger, økonomiskribent og forfatter av Pengeboka, tidligere uttalt til DinSide.

Se Skatteetatens tabber

Mindre skatt i 2010?

Det er alltid gjort noen justeringer siden forrige skatteår. Nytt av året er økt boligskatt og høyere bunnfradrag i formueskatten, for å nevne noe. Dette er det Skatteetatens oppgave å passe på at blir riktig.

Du kan finne ut om du skal betale mer eller mindre skatt enn i fjor ved hjelp av vår skattekalkulator:

>>>Din skatt i 2010

Arbeidsgiver kan trekke mer

Dersom du leverer skattekort i januar, men senere ønsker at arbeidsgiver skal trekke deg mer i skatt, er dette fullt mulig - uten å levere nytt skattekort. Arbeidsgiver har mulighet til å trekke det du ønsker, så lenge det er mer enn det som står på skattekortet ditt.

Kortet skal leveres

- Noen bedrifter henter opplysninger elektronisk hos oss, men arbeidstaker plikter likevel å levere skattekortet til arbeidsgiver, har Lise Halvorsen i Skatteetaten tidligere uttalt til DinSide.

Det er ikke tilstrekkelig at den ansatte oppgir riktig trekkprosent til sin arbeidsgiver, skattekortet må, ifølge loven, leveres. Og hvis skattekortet for 2009 ble brukt for januarlønnen i 2010, og du fremdeles ikke har levert det nye skattekortet i februar, skal det trekkes 50 prosent skatt av all lønn du har fått utbetalt i 2010, også januarlønnen.

Inneholder personnummer!

Skattekortet skal leveres til arbeidsgiver, men det er også andre gode grunner til å ta godt vare på brevet som kommer: Brevet er et av få som inneholder hele fødselsnummeret ditt (fødselsdato + personnummer).

Selv om Datatilsynet mener at fødselsnummer bare skal brukes når det er saklig behov - og når det er umulig å oppnå tilfredsstillende identifikasjon ved bruk av andre metoder, som for eksempel navn, adresse, fødselsdato, medlems- eller kundenummer - så kan uvedkommende gjøre overraskende mye skade dersom de får tak i fødselsnummeret ditt: - De henter iPhones i mitt navn

Derfor skal du passe godt på at ingen andre snapper utsendelsene fra Skatteetaten. Stadig flere nettbutikker benytter seg av fødselsnummer som verifikasjonsmetode: Krever sensitiv informasjon