Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/anne.htm" target="_blank">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Skattejakt i postkassen

I disse dager skal de siste årsoppgavene dumpe ned i postkassen din. Er du usikker på om du har fått alle? Vi viser deg hvilke oppgaver du bør ha fått.

Når alle årsoppgavene fra arbeidsgivere og bankforbindelser ligger på bordet, kan du skaffe deg en viss oversikt over om du betalte for mye eller for lite i skatt i fjor. Har du mistanker om at årets skattekort må justeres? Svaret får du med DinSides skattekalkulator for 2001.

Ikke kast alt

Opplysningene i årsoppgavene blir også sendt til skattemyndighetene, og er grunnlaget for hvor mye du må betale i skatt. Ta vare på oppgavene til selvangivelsen skal skrives/signeres i april, slik at du kan sjekke at selvangivelsen blir riktig.

Lurer du ellers på hva du må ta vare på av brev og skriv som kommer i posten? DinSide viser deg hva du må ta vare på, og hva du kan kaste.

Vær en kontrollfrik

En del av kontrollarbeidet med årsoppgavene kan du gjøre allerede nå. Du bør kontrollere at du har fått alle oppgavene du skal ha, at de er fullstendige, og at det ikke er feil i dem. Finner du feil i oppgavene, bør du varsle avsenderen så snart som mulig.

For å finne ut hvilke årsoppgaver du bør ha fått, bør du blant annet tenke gjennom hvem du jobbet for i fjor, hvilke bankforbindelser du hadde, og om du har fått pensjon fra noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er de vanligste årsoppgavene. Sjekk om det er noen du mangler på denne lista:

  • Lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver. Har du hatt flere arbeidsgivere, skal du ha oppgaver fra alle. Oppgavene inneholder opplysninger om lønn i fjor, hvor mye du er trukket i skatt og mer.
  • Årsoppgave fra borettslaget eller boligaksjeselskapet.
  • Pensjonsoppgave fra trygdeetaten, og andre trygdeutbetalere.
  • Årsoppgave fra banker.
  • Oversikt over betalte underholdsbidrag.
  • Årsoppgave fra Verdipapirsentralen eller fra aktuelle aksjefond. (Har du solgt aksjer i 2000, får du oppgave fra Verdipapairsentralen eller aksjefondet 20. februar).
  • Årsoppgave fra forsikringsselskap.
  • Oversikt fra barnehagen eller skolefritidsordning over hva som er betalt.
  • Årsoppgave over gaver du har gitt til forskning, for eksempel kreftforskningen.

Etterlysning

Har du ikke fått oppgavene du mener du skal ha innen neste uke (første uke i februar), bør du etterlyse dem så snart som mulig. Har ikke du fått oppgaven, er det god grunn til å tro at skatteetaten heller ikke har fått den. Skal opplysningene komme med på selvangivelsen i april, må skatteetaten ha alle opplysninger innen 1. mars.

Er du vanlig lønnsmottaker eller pensjonist, får du den ferdigutfylte selvangivelsen tilsendt i posten mellom 2. og 7. april. Frist for å levere selvangivelsen er 30. april.

Og før du fyller ut selvangivelsen, husk å finne alle de
skattefrie inntektene.