Skattehjelp i siste liten

Ingen grunn til panikk, selv om du bare har helgen på deg. Med noen enkle og prioriterte grep, er du ferdig med en god selvangivelse på null komma svisj, og kan nyte resten av langhelgen i ro og mak.

[Ugjyldig objekt (NAV300571)]

Senest søndag

Fristen for innlevering for vanlige lønnstakere og pensjonister er søndag 30. april. Du har litt over én dag på å gjøre unna denne jobben, og det er slettes ikke umulig, bare du strukturerer deg litt.

Forarbeidet:
Det aller første du må gjøre, er å finne fram alle årsoppgavene du har mottatt, og som skal sjekkes mot den forhåndsutfylte selvangivelsen du har fått i posten.

Her er listen over de viktigste årsoppgavene.

Inntektene
Er du tvil om en inntekt du hadde i fjor er skattbar eller ikke, er den beste løsningen å slå opp i likningsfunksjonærenes viktigste arbeidsredskap. La oss med dette presentere:

Lignings-ABC for 2005

Et ekstremt funksjonelt redskap vil vi ikke påstå at dette er - til det er trolig skattereglene for kompliserte - men det er i alle fall grundig, og kan erstatte tusenvis av personlig-økonomi-artikler. Her får du fasit rett fra hovedkilden, uten journalisters fortolkninger og prioriteringer.

Treffene er ikke imponerende godt prioritert, men gir i alle fall mye informasjon. Med eksempelvis søkeordene "tilfeldig inntekt", kommer den generelle reglen først som det fjerde prioriterte treffet i resultatlisten - etter inntekter av fra hage- og naturprodukter.

Med litt leting i resultatlisten, finner du imidlertid de generelle reglene, tross alt, sammen med reglene for behandling av inntekter fra pyramidedeltakelse, veddemål og tipping, og mye, mye mer.

Skattehjelp i siste liten


Fradragene
Samme verktøyet anbefaler vi brukt hvis du ikke tilhører den store "hopen" av lønnsmottakere, men har spesielle fradrag.

Er du derimot en helt alminnelig person, er det svært sannsynlig at du bare har noen svært få fradragsmuligheter. Til gjengjeld kan disse bety ganske mange penger. Dessuten er det relativt høy risiko for at skatteetaten ikke kjenner til dem. Dermed er de ikke med i den forhåndsutfylte utgaven, og det er svært viktig at du sjekker akkurat disse.

Her er listen over fradragene du absolutt MÅ sjekke.

Bruker du en stund på å komme deg til og fra jobb, men har aldri sjekket ut avstanden, bør du også lese her

Innleveringen
Du kan levere selvangivelsen på godt, gammeldags papir, SMS, telefon og på nett. Her kan du lese mer om alternativene.

Fordelene med å levere på nett er mange, blant annet får du også tilgang til den selvangivelsen du leverte i fjor, dersom du leverte på nett i fjor også. Etter at du har bekreftet og sendt selvangivelsen din får du en forløpig beregning av hva skatten blir.

Du kan også endre og levere på Internett flere ganger fram til fristen 30. april klokken 23:59. Men Skattedirektoratet opplyser at hvis du i tillegg leverer selvangivelsen som papirblankett innen 30. april blir den gjeldende, uansett hva du ellers har gjort.

Tidligere skatteartikler:

Alle artikler om skatt vi noensinne har skrevet finner du hvis du trykker her

Her er listen over årets artikler fra oss om selvangivelsen:

Til og fra jobb:Til syden med reisefradraget?

Første prioritetDe viktigste fradragene

Type trekk?Tabell eller prosenttrekk

Aleneforsørger?30.000 aleneforsørgere skattes for mye.

Dårlig tid? Slik klarer du å få utsatt fristen for selvangivelsen

Uenig? Så lang klagefrist har du

Formueskatt: Den farlige formuesskatten

Restskatt: Skatteråd for strutser

Skatteklasser: Slik virker skatteklasse 2

Rentefradrag: Siste tango for rentefradraget?

Rentefradrag? Skatteplikt på blodrenter

Boligskatt: Sylt ned pengene i bolig

Skilt, og med barn: Få opptil 360.000 med delt omsorg!

Forarbeidet: Start med selvangivelsen i dag!