Skattefrie julegaver

Nå kan du gi velstand og klimakvoter i julegaver - men for å få skattefradrag, må du finne en frivillig organisasjon som har orden i sysakene.

<i>Illustrasjonsfoto: Per Ervland</i> Foto: Illustrasjonsfoto: Per Ervland
Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøp god samvittighet

Er du mett av overflod og lei juleshopping, er du kanskje også mottakelig for en ny generasjon julegaveidéer.

Med en geit, fine julekort eller en klimakvote kan du både gi og få bedre samvittighet, med et skattefritak på kjøpet.

Én etter én har landets svært så aktive humanitære og frivillige organisasjoner sett mulighetene som ligger i julehysteriet, og mange tilbyr nå julegaver på sine nettsider.

Med et innskudd fra deg kan både tenkelige og utenkelige gaver legges under juletreet:

En geit til jul

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


"Vær så god, du har fått en geit til jul", står det på kortet du får kjøpt hos Kirkens Nødhjelp for 250 kroner - egnet for plassering ved juletrefoten til venner og familie.

"Geiter har en positiv effekt på samfunn i fattige land. Når en familie får en geit, og naboen også har en geit, blir det fort mange flere geiter i nabolaget. Plutselig har samfunnet tilgang til både fersk melk og saftig geitkjøtt. For ikke å nevne ubegrenset tilgang til gjødsel", lyder forklaringen på organisasjonens hjemmeside.

En geit koster 250 kroner. Kjøper du to, blir prisen etter skatt 360 kroner, fordi du kommer over 500 kroner samlet, som er minimumsgrensen for å få skattefritak for gaver til frivillige organisasjoner.

Skattereglene gjør faktisk at du kan kjøpe fire geiter for prisen av tre, bare organisasjonen du gir bidrag til er godkjent for skattefradrag, og har gode nok rutiner for å innrapportere julegaven til skattemyndighetene.

Må rapporteres!

Skatteetatens regler for skattefritak forutsetter nemlig at kjøpet ditt rapporteres elektronisk av organisasjonen inn til skattemyndighetene.

-Kravet om elektronisk innrapportering fra organisasjonene er fastsatt i forskrift, sier informasjonssjef Lise Halvorsen i Skattedirektoratet, og levner ingen tvil om at dette kravet er ufravikelig.

- Skal du få skattefradrag for gaven, vil det ikke være tilstrekkelig for eksempel å sende oss en kvittering i forbindelse med selvangivelsen, som viser at du har kjøpt en slik gave, sier hun.

Skal du få skattefradrag må organisasjonen ha orden i sakene
Skal du få skattefradrag må organisasjonen ha orden i sakene Vis mer


Dermed er det et par ting som blir svært viktige for deg, hvis julegavebudsjettet skal romme fire geiter: Den godkjente organisasjonen du gir til må få fødselsnummeret ditt, og må ta med bidraget ditt i sin rapportering til skattemyndighetene.

Flere av organisasjonene legger til rette for at gaveinnkjøpet ditt skal være fradragsberettiget:

- Det er skattefradrag for den som kjøper geita, forutsatt at man handler for mellom 500 og 12.000 kroner (maksimumsbeløpet for fradrag. red. anm) skriver Kirkens Nødhjelp i en e-post til oss.

Skulle du ønske å gi bort en geit, men ikke er fast giver hos Kirkens Nødhjelp, slik at du er registrert i deres systemer, kan du sende en e-post med ditt fødsels-og personnummer til deres serviceadrasse: giver@nca.no. Når året er over, vil opplysningene om ditt bidrag bli sendt videre til skattemyndighetene.

Helproft

Noen organisasjoner har strømlinjeformet rutinene sine, slik at giveres egenadministrasjon skal bli minst mulig hvis hun eller han ønsker å gjøre krav på fradraget i årets selvangivelse.

Redd Barnas julegave i år er et kort med teksten:

"Din julegave er i år et bidrag til Redd Barna, slik at enda flere barn kan få en bedre framtid."

Kortet bestiller du ved å legge inn din kontaktinformasjon på nettsiden, og prisen er ikke spesifisert.

- Hvis vi har givers navn og adresse, vil vedkommende motta et brev fra oss i januar. Givere som ønsker skattefradrag vil da kunne gi oss opplysning om sitt fødselsnummer, slik at vi kan rapportere til skattemyndighetene om den fradragsberettigede summen, sier teamleder Gitte Skilbred til Dinside.

Redd Barna sender årlig over nyttår brev til alle sine bidragsytere (i år var det 65.000), hvor data om bidrag sjekkes før innsending til skattemyndighetene.

image: Skattefrie julegaver


Skattefrie "CO2-kvoter"

Er du opptatt av global oppvarming, kan du kjøpe et "klimakutt" tilsvarende 0,5 tonn CO2 for 100 kroner hos Norges Naturvernforbund, eller 10 tonn for 2.000 kroner. For dette bidraget til forbundets aktivitet, skal du kunne kompensere helt eller delvis for ditt CO2-forbruk, som du kan kalkulere ved hjelp av klimakalkulatoren - også på forbundets hjemmeside.

Ønsker du det, får du tilsendt et verdibrev for klimakuttet, som du kan legge under juletreet som en gave til venner og familie.

Naturvernforbundet skriver til oss at også de vil opprette rutiner for å registrere innbetalinger for ordningen med "klimakutt" og rapportere dem til Skattedirektoratet, slik at også kjøpere som ikke allerede står i medlemsregisteret kan få skattefradrag.

Mange muligheter

Flere andre organisasjoner har slike julegaver i salg på nettstedene sine, men alle er neppe like proffe i å legge til rette for salg. Hos en del vil du derfor kanskje måtte kjøpe - tja hva vet vi - brønnboring, skoletimer, andel i mikrokreditt-satsinger - mulighetene er mange - uten sikkerhet for skattefradrag i årets likning.

Men skulle du for eksempel ha måttet legge et klimakutt under juletreet til din kjære uten skattefradrag, ville gaven kanskje ha vært midt i blinken, likevel. Alternativet er jo for mange en helt alminnelig forbruksvare til over 500 kroner - uten skattefradrag.

En fullstendig liste over organisasjonene som er godkjente for skattefradrag finner du hvis du trykker her.