Skattefri julegave fra sjefen

Til tross for at gullalderen i IT-bransjen ser ut til å være over for denne gang, er det fortsatt mange arbeidsgivere som gir sine ansatte julegaver. Men hvor mye kan du få, før futen krever en bit av kaka?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Sjefen kan gi deg en gave til 500 kroner, uten at du må skatte av den. Men det er fullt mulig å øke dette beløpet.

Verdi: 500 kroner

Hvis arbeidsgiveren gir deg 500 kroner i knitrende sedler, regnes det i utgangspunktet som lønn, og du skal skatte av beløpet.

Skattefritaket gjelder nemlig kun for gaver i form av gjenstander.

Du kan likevel få penger dersom de brukes til å kjøpe en gjenstand, men da må du ikke glemme å gi sjefen kvittering for gaven du kjøper. Siden dette gir litt mer papirarbeid for sjefen, velger de fleste å gi en gave i stedet.

Hvis ikke arbeidsgiveren har noen gode gaveidèer, ender det ofte med et gavekort på hele beløpet. NB: Gavekortet må ikke kunne veksles inn i kontanter. Dersom det er tilfellet vil gaven bli skattepliktig.

Kan vi anta at julekurvene og Vinmonopolets gavekort blir sikre vinnere også i år?

Utgjør verdien av gaven over 500 kroner skattlegges det overskytende.

Verdi: 2.500 kroner

Den skattefrie maksgrensen for alle arbeidstakerne er altså en gave på 500 kroner i løpet av inntektsåret.

Men arbeidsgiver kan også premiere ansatte som kommer med gode forslag til forbedring av organisasjonen, eller arbeidsmetodene i bedriften.

Trikset er altså å komme med et forslag om forbedringer. Forslagene bør være forholdsvis seriøse, men i følge ligningskontorenes bibel - Lignings-ABCen, trenger du ikke å komme med noen omfattende begrunnelse.

EKSEMPEL:

  • Bedre stoler og hjelpemidler for å unngå høyt sykefravær pga. slitasjeskader.
  • Kutt ut fasttelefonene på jobben, og utstyr de ansatte med mobiltelefoner. De fleste teleselskapene kan tilby gratis tellerskritt på interne samtaler i arbeidstiden, samtidig som bedriften vil kunne slippe de faste utgiftene på fasttelefonifronten.
Hensikten med premieringen er å forbedre arbeidssituasjonen, men arbeidsgiveren er ikke forpliktet til å følge forslaget ditt.

Betingelser

  • Bedriften må ikke utgiftsføre pengene de bruker til premien eller gaven
  • Det må være en generell ordning i bedriften. Alle arbeidstagerne må altså få julegave til 500 kroner, eller ha lik mulighet til å være med på premieringsordningen.
  • Forslaget trenger ikke å bli fulgt, men arbeidsgiveren må kunne dokumentere at alle på arbeidsplassen har kunnet fremme forslag. Forslagene bør derfor arkiveres.

Den heldige vinneren kan dermed få 3.000 kroner

I følge Lignings ABCen kan gaver gis etter flere alternativer til samme skattyter hvert eneste år.

Dette betyr at du skattefritt kan bli den heldige vinner av gaver til en samlet verdi av 3.000 kroner hvert eneste år.

Men husk at det er flere skattefrie gaver du kan få fra sjefen, i tillegg til andre skattefrie inntekter. Trykk på lenkene nedenfor for å få oversikten: