Skattefradrag: Kun for de få

Det er fristende å lese om alt du kan trekke fra på skatten. Men dessverre er det ikke alle som kan fråtse i fradrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Grunnen er at minstefradraget konsumerer de fleste fradragene så lenge totalsummen av disse ikke overstiger minstefradragets størrelse.

Og dessverre, dette gjelder faktisk de aller fleste av oss.

Før du leser side opp og side ned om de utallige fradragene, bør du derfor først sammenligne størrelsen på dine fradragsposter med størrelsen på minstefradraget.

Hva er minstefradrag

De fleste har en rekke utgifter i forbindelse med arbeidet, og heldigvis - noen av disse er fradragsberettigede.

Dette gjelder for eksempel utgifter til hjemmekontor, arbeidsklær, verktøy og faglitteratur samt utgifter i forbindelse med flytting for å overta en ny stilling.

Som vanlig lønnstaker eller pensjonist får du imidlertid et ferdig utfylt fradrag i din alminnelige inntekt. Slik slipper du altså å dokumentere alle dine utgifter.

Det er altså dette som utgjør minstefradraget.

Minstefradrag får du av arbeidsinntekt eller oppdrag som ikke skriver seg fra næringsvirksomhet. Dersom du driver næringsvirksomhet i form av familiebarnehage i ditt eget hjem, og barna er under 12 år eller har særlig behov for omsorg eller pleie, kan du likevel kreve minstefradrag på samme måte som lønnsmottakere.

Driver du næringsvirksomhet, kan du ikke kreve minstefradrag i slik inntekt, men må føre utgiftene i næringsoppgaven. Nettobeløpet oppgis i selvangivelsen for næringsdrivende. Driver du næringsvirksomhet i tillegg til å motta lønn, kan du kreve minstefradrag for lønnsinntekten.

Krever du minstefradrag, trenger du ikke å spesifisere utgiftene som inngår. Minstefradraget vil i de fleste tilfeller være forhåndsutfylt i selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister.

Hvor stort er minstefradraget?

Minstefradraget utgjør 22 prosent av inntekten din, som er bruttolønn, pensjon etc.

Minstefradraget er likevel begrenset både nedad og oppad.

  • Du får minimum 4.000 kroner,
  • og maksimalt 40.300 kroner i fradrag.
Har du større utgifter enn det som dekkes av minstefradraget, kan du likevel kreve fradrag for dine dokumenterte faktiske utgifter.

Men hvilke utgifter kan du kreve fradrag for i stedet for minstefradraget? Og hvilke utgifter kan du trekke fra i tillegg? Klikk deg videre for svar.

Kan du tape penger på å kreve fradrag i stedet for minstefradrag?

Har du faktiske utgifter som overstiger minstefradraget, vil det altså lønne seg å føre opp disse i stedet.

Men hva skjer dersom du ikke får godkjent alle utgiftspostene dine?

La oss si at du krever fradrag for utgifter på 56.600 kroner, men ikke får godkjent en utgiftspost som utgjør 30.000 kroner.

Vil du da tape disse pengene og kun få fradrag for 26,600, eller vil du få fradrag tilsvarende minstefradraget uansett?

- Du skal minimum få et beløp tilsvarende minstefradraget, sier Lise Halvorsen ved Skattedirektoratet. Du bør likevel kontrollere at dette er gjort. Når du krever fradrag for faktiske utgifter i stedet for minstefradraget, endrer du ligningen. På grunn av stort arbeidspress i etaten, kan feil forekomme.

- Skulle dette ramme deg, er det bare å ta kontakt med ligningskontoret, så vil feilen bli rettet, avslutter Halvorsen.