Skattefradrag for nødhjelp

Det er ikke bare de katastroferammede som får økonomisk nytte av at du overfører penger til hjelpearbeidet etter flodbølgen. Du kan nemlig trekke fra pengegaver på skatten, vel og merke om du velger en godkjent organisasjon og gir penger på riktig måte.


Da bildene fra naturkatastrofen flommet over TVskjermene i julen, var det heldigvis mange som åpnet lommebøkene. Vi ringte og la igjen 100 kroner til Røde Kors (og noen ga også 16 kroner til Sense), stappet villig vekk veksel og sedler i alle regnbuens farger i de fleste bøssene vi møtte på vår vei, og da vi endelig kom til en romjulsåpen bank, var det nok endel som følte at de allerede hadde gitt det økonomien kunne tåle i denne omgang.

Gi smart

Nå mener vi ikke å si at du ikke skal gi penger på bøsser eller ringe støttenummer. Men det finnes en måte du både kan gi økonomisk støtte, og faktisk tjene litt på det også. Du kan nemlig trekke fra pengegaver til frivillige organisasjoner på skatten.

For at gaven skal være fradragsberettiget er det et par enkle kriterier som må oppfylles.

 • Du må gi minst 500 kroner i løpet av inntektsåret,
 • organisasjonen må være godkjent av likningsmyndighetene,
 • og i tillegg må organisasjonen levere oppgave til skatteetaten om at du har gitt gaven. (Dette gjøres elektronisk av alle godkjente organisasjoner, så det burde ikke være noe problem å oppfylle dette kriteriet.)
 • Maksimalt fradrag for gaver du har gitt i løpet av 2004 er 6.000 kroner. I år er imidertid dette beløpet hevet, og du kan trekke fra inntil 12.000 kroner.

  Hvilke organisasjoner kan jeg gi til?

  Listen over veldedige organisasjoner er lang som en vinternatt i Alta, og det er ikke bare det man kanskje tradisjonelt tenker på som veldedige hjelpeorganisasjoner du kan støtte. På listen finner du også en rekke forskjellige trossamfunn og religiøse organisasjoner, organisasjoner som driver med barne- og ungdomsarbeid, foreninger for spesielle sykdommer, og foreninger du kanskje aldri har hørt om før: For eksempel foreninger for støy.

  Nå sier vi ikke at du skal gi for å tjene. Du vil uansett ikke gå i pluss, men om du allikevel har tenkt å avse noen hundre- eller tusenlapper til en organisasjon, skader det jo ikke å kunne trekke det fra på skatten. De ekstra pengene du da sitter igjen med, kan eventuelt legges til beløpet du gir i utgangspunktet?

  Så gi med god samvittighet - og med skattefradraget i bakhodet, kan du jo godt legge på et par sedler til?

  Givertelefon, bøsse eller bankgiro?

  Men er det så likegyldig hvordan du støtter de godkjente organisasjonene?

  - Det er organisasjonen som må registrere deg som giver og gi melding. Det kommer altså an på den enkelte organisasjonen hva og hvordan de registrerer mottatte gaver, sier Lise Halvorsen, informasjonssjef i Skatteetaten.

  Når de registrerer hvem som har gitt gaver må de blant annet legge ved navn, fødsels- og personnummer og adresse. Du bør altså merke en eventuell giro med dette.

  - Det er en fordel om du merker en giro med personnummer, sier Ingunn Sætervadet, prosjektleder i Norges Røde Kors. Hun kan også fortelle at de har rutiner for og spesialtillatelse til å finne personnummer der personene har oppgitt folkeregistrert adresse på giroen.

  - Disse opplysningene blir slettet etterpå, og er kun tilgjengelig for et lite antall personer, og brukes kun til dette formålet, sier Sætervadet. Røde Kors rapporterer inn alle bidrag på over 500 kroner elektronisk til skattedirektoratet hvert år.

  Du blir også registrert når du bruker givertelefonen, forutsatt at du legger igjen navn, adresse og evt personnummer. Du vil få informasjon om dette når du ringer.

  - Vi tar vare på navnet når du har ringt én gang, men det er viktig at du legger igjen navn og adresse hver gang du ringer, slik at alle donasjonene dine blir registrert, legger hun til.

  Putter du imidlertid penger på en bøsse, blir det ikke registrert.

  De forskjellige organisasjonene kan ha ulike rutiner på dette, så vil du være helt sikker på at din pengegave blir registrert, kan du ta kontakt med den organisasjonen du ønsker å støtte for mer informasjon.

  Liste over godkjente organisasjoner
  Liste over godkjente organisasjoner som har egne kontoer som går direkte til hjelpearbeidet etter flodbølgen i Asia