Skatteetaten lanserer fradragsveileder

Og tirsdag kan de første skatteyterne ta den i bruk.

Slik ser den nye fradragsveilederen ut. Den kan minne deg på de mest brukte fradragene. Men vil du gå dypere, duger andre midler bedre. Foto: skatteetaten.no
Slik ser den nye fradragsveilederen ut. Den kan minne deg på de mest brukte fradragene. Men vil du gå dypere, duger andre midler bedre. Foto: skatteetaten.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 19. mars får de første skatteyterne tilgang på selvangivelsen for 2012, nærmere bestemt 580.000 registrerte e-brukere. Resten får selvangivelsen 2. april.

Men slett ikke alle syns det er morsomt å sjekke selvangivelsen når den kommer, og mange stoler på den forhåndsutfylte versjonen uten å dobbeltsjekke tallene. Det kan man fort tape flere tusen kroner på.

For å gjøre det enklere å få med seg de viktigste fradragene, lanserte Skatteetaten mandag en egen fradragsveileder.

>> Finn frem dette for å sjekke selvangivelsen

Viser hvilke fradrag du bør sjekke

Den nye veilederen ble lagt ut på Skatteetatens nettsider mandag ettermiddag. Ifølge skattedirektør Svein Kristensen ønsker de at alle skal sjekke selvangivelsen sin, og at det er spesielt viktig at du som skatteyter får sjekket om alle fradragene du har rett på har kommet med.

Skattedirektør Svein Kristensen. Foto: skatteetaten.no
Skattedirektør Svein Kristensen. Foto: skatteetaten.no Vis mer


– Derfor har vi laget fradragsveilederen på skatteetaten.no. Den gir deg oversikt over noen av de vanligste utgiftene du kan trekke fra på skatten. Huk av for spørsmål som gjelder deg, og se hvilke fradrag du kan ha krav på, forteller Kristensen til DinSide.

Fradragsveilederen består av 12 spørsmål som omhandler blant annet kjøring til jobb, om man har barn eller om man har felles gjeld med samboer. Ved å huke av på det som er relevant for deg, for du opp forslag til og informasjon om fradrag du kan ha krav.

DinSide har tatt en rask kikk på den nye fradragsveilederen, og den ser ut til å fange opp relevante fradrag, og gi informasjon på en forståelig måte, selv om den ved første øyekast virker litt enkel. Dette er uansett en smart veileder for de som synes det er komplisert og tungvindt å finne ut hvilke fradrag de har krav på

Vil du være helt sikker på at alle fradrag kommer med i selvangivelsen, vil DinSide anbefale deg å også sjekke Skatteetatens rettledning.

Også Skatteetaten påpeker at fradragsveilederen tar for seg de vanligste fradragene, og at man finner en utvidet oversikt på nettsidene deres.

Les også: Samboer? Dobbeltsjekk rentefradraget

Husk å føre opp selv

Det er nemlig flere fradrag som ikke føres opp automatisk i selvangivelsen. Dette gjelder eksempelvis reisefradraget for reiser til og fra jobb, som føres opp i post 3.2.8. Som DinSide skrev nylig, kan dette fradraget gi over 10.000 kroner i spart skatt.

Fører du ikke opp dette opp selv i selvangivelsen, får du heller ikke skattefradraget. Finn også frem årsoppgavene du har fått i posten, og sjekk at de forhåndsutfylte tallene stemmer.

Har du ingenting å tilføye, anbefales det at du ikke leverer selvangivelsen.

– Har du ingen endringer, anbefaler vi å ikke levere selvangivelsen. Da er det veldig sannsynlig at du får skatteoppgjøret allerede 26. juni, uttalte Unni Vikane i Skatteetaten under en pressekonferanse tidligere i år.

Les alt om selvangivelsen 2012