Skatte-amnesti for skjulte konti

Myndighetene gir skatteamnesti til arvinger som rapporterer om skjulte utenlandsformuer.

Det er kanskje mange, som etter de siste dagenes skriverier om millionkontoer i Sveits, drømmer om å oppdage en skjult formue i et arveoppgjør etter en slektning.

Kan du de grunnleggende arvereglene?

Sjansen er ikke like stor som å vinne i lotto, men ifølge Dagens Næringsliv har arvinger i fem arveoppgjør oppdaget konti med mellom fem og 40 millioner kroner - bare de to siste årene.

Myndighetene har gitt skatteamnesti til de som selv melder fra om dette, skriver avisen. De som unnlater å innrapportere millionene får svi: Dersom lignings-myndighetene får nyss om formuen, blir det tilleggsskatt på 60 prosent - på toppen av renter på skatt som skulle ha vært betalt.

Ærlighet lønner seg

Dersom arvingene selv melder fra slipper de unna med et langt hyggeligere avgiftsnivå: En prosent tilleggsskatt, i tillegg til renter på skatt som skulle ha vært betalt, sier Monica Sivertsen, underdirektør i Oslo Ligningskontor, til avisen.

Denne regelen gjelder også angrende syndere: Melder du selv fra, må du gjøre opp for deg, samt betale en prosent tilleggsskatt.

Det har, ifølge Sivertsen, blitt atskillig enklere for norske skattemyndigheter å få innsyn i Sveitsiske bankkonti.