Skatt på brus og burgere?

Overvekt er blitt verdens farligste folkesykdom. - Vi trenger en skatt på fett og søtsaker, mener en amerikansk forsker.

Verdens Helseorganisasjon har allerede slått alarm: I dag er over én milliard av verdens 6,5 milliarder mennesker overvektige. 300 millioner av dem lider av fedme. Til sammenligning sulter 800 millioner mennesker.

Nå ønsker en amerikansk forsker å innføre en såkalt fettskatt. Han mener dette vil løse problemet, i følge svenske Dina Pengar.

Dyrere fett, billigere frukt
Den amerikanske professoren Barry Popkin, som er forsker ved University of North Carolina i USA, sier til Times Online at regjeringer rundt om i verdenen må ta tak i problemet. Han mener den beste måten å gjøre dette på er ved å innføre en fettskatt, og gjøre fet mat og søt drikke dyrere enn sunn og næringsrik mat.

- Om vi eksempelvis tar betalt for hver kalori eller for hver drikke eller brus som konsumeres, da bør forbruket gå ned, sier han, og legger til at man heller bør subsidiere frukt- og grønnsaksproduksjonen for å få flere mennesker til å konsumere den slags mat, og få et sunnere kosthold.

Svenske helsemyndigheter har også vurdert å innføre en egen skatt på fett og søtsaker.

- Vi vet fra historien at høye skatter på alkohol og tobakk har hatt en effekt. Skatt er en av myndighetenes få virkemidler for å styre forbruket, sier avdelingsdirektør Ingrid Ström ved Socialstyrelsen til svenske Dagens Medicin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele saken her: Ønsker skatt på snop og brus

Amerikanere går minst
På en konferanse i Australia forrige uke ble det konstatert at det per i dag er langt flere overvektige enn undervektige på jordkloden. Overvekt er mest utbredt i USA og Australia, både hos barn og voksne, og minst utbredt i Japan.

De fleste japanske byer er basert på et effektivt kollektivsystem og mennesker som tar bena fatt. En gjennomsnittlig japaner går 6,5 kilometer hver dag. I USA pendler de fleste til jobben, kjører til supermarkedet og går så lite som mulig. En gjennomsnittlig amerikaner går mellom 1 000 og 3 000 skritt om dagen.

I Norge beveger vi også for lite på oss. I følge Sosial- og helsedirektoratet går ikke en halv million av den norske befolkningen 10 minutter sammenhengende i løpet av en uke.

Overvekt gir blant annet større risiko for hjerte- og karsykdommer, enkelte typer kreft og diabetes og øker risikoen for tidlig død. I Norge kan man tilskrive 25 prosent av alle dødsfall til mangel på fysisk aktivitet.

Mange måler overvekt ut i fra sin BMI. Forskere mener imidlertid at denne testen er ubrukelig.

Les også: Slik får du en sunn handlevogn

 

Mozon.no, 23.08.2006