Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Skarlagensfeberen er tilbake

Ekspertene tar det alvorlig.

Bare i fjor fikk 3.000 personer diagnosen skarlagensfeber i Storbritannia – noe som har økt frykten for at den stygge infeksjonssykdommen som var en hyppig dødsårsak blant barn på 1700- og 1800-tallet, virkelig har kommet tilbake. Det skriver den britiske avisen The Independent.

Skarlagensfeber opptrådte i Norge på hele 1800-tallet som stadige utbrudd med dødelighet på opptil ti prosent, ifølge Folkehelseinstituttet.

I Storbritannia har britiske myndigheters Health Protection Agency (HPA) nå lansert et eget program rettet mot skarlagensfeber. Gjennom dette kan de kontrollere alle tilfeller av sykdommen, og blant annet se om sykdommen har fått noen nye trekk, som kan gjøre den langt mer alvorlig enn før.

Pass deg for smitten! Verdens farligst sykdommer akkurat nå!

Rammer barn

Skarlagensfeber er en infeksjon forårsaket av en bakterietype som kalles gruppe A-streptokokker. Utgangspunktet er ofte en halsbetennelse, feber og hodepine. Man blir slapp, mister matlysten og etter 12-24 timer kommer et utslett. Sykdommen rammer spesielt barn, men kan ses i alle aldre.

Er ungen for snørrete for barnehagen?
Bli hjemme med barnesykdommene

Skarlagensfeber er vanligst på vinteren, men økningen de siste to månedene er ”høyere enn hva som forventes i denne sesongen” ifølge HPA. De har varslet helsepersonell og mikrobiologer rundt om i landet. I tillegg forbereder de et notat som skal sendes til annet helsepersonell, blant annet legevakter.

Som regel kan skarlagensfeber behandles med antibiotika, som vil utrydde bakteriene. Ved å behandle forebygger man komplikasjoner og et mer alvorlig sykdomsforløp.

Men i sjeldne tilfeller kan skarlagensfeber føre til influensa, halsbyll, bihulebetennelse og hjernehinnebetennelse.

Kan gi sjokksyndrom

I svært alvorlige tilfeller kan bakterien forårsake toksisk sjokksyndrom, en sykdom som angriper de fleste organer i kroppen samt blodforgiftning.

Ekstra oppmerksomhet har blitt rettet mot sykdommen, da britiske myndigheter har oppdaget en økning av den alvorligste varianten av bakterien, som kan være dødelig og ta livet av inntil én av fire som får diagnosen. Risikoen er høyest hos dem som allerede har et dårlig immunforsvar.

Solen gjør deg frisk

De som fikk sykdommen på 1700- og 1800-tallet ble isolert i uker. I tillegg ble klærne og sengeteppene deres brent for å hindre spredning av bakterien. I løpet av de siste hundre årene har færre fått sykdommen, men ekspertene ikke har klart å gjøre seg helt kloke på grunnen til dette.

Les alt om skarlagensfeber på Lommelegen

Kommer i sykluser

Ekspertene tror sykdommen opptrer i sykluser, der den øker, men har et fall hvert fjerde år. I løpet av de siste ti årene har antall tilfeller variert mellom 1.600 og 2.500, men i fjor toppet det seg med 2.913 tilfeller.

- Det er mulig at økningen av influensaviruset denne vinteren har bidratt til dette, og gjort at personer med influensa er mer utsatt, sier Theresa Lamagni i HPA, ifølge Independent.

I Norge ser man ikke at flere har fått skarlagensfeber sammenliknet med tidligere år.

- I Norge overvåker vi ikke spesifikt skarlagensfeber, men vi overvåker den alvorlige sykdommen sepsis (blodforgiftning) forårsaket av Gruppe A-Streptokokkbakterien - som også forårsaker skarlagensfeber. Potensielt kan alle bakterier gi slik alvorlig infeksjonssykdom eller sepsis, sier Siri Helene Hauge, lege ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Hun legger til at dersom det skulle plutselig bli en uforklarlig økning i forekomsten vil instituttet se nærmere på det.