SkandiaBanken: Ikke for lottomillionærer?

SkandiaBanken er en sikker vinner ifølge vår nettbankkalkulator, og tilbyr svært så konkurransedyktige vilkår for deg som privatkunde. Men kan du føle deg trygg hvis banken går på ryggen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SkandiaBanken.no ble lansert den 27. april i år, og er Norges første rene nettbank. Banken er organisert som en filial av SkandiaBanken AB i Sverige, som igjen eies 100 prosent av Skandiakonsernet.

Banken har satt igang en storstilt vervingskampanje. I likhet med det svenske forsikringsselskapet Trygg-Hansa, som ifjor lanserte bilforsikring gjennom OBOS, har SkandiaBanken så lave priser at den ikke vil kunne tjene penger. Fra de svenske selskapenes side sees de dype introduksjonsrabattene på som et alternativ til å kjøpe en bank eller et forsikringsselskap i Norge, noe som hadde vært enda dyrere.

Trygg-Hansa har kapret over 60.000 kunder, og setter nå opp prisene. Når SkandiaBanken har kapret en passende kundemasse, vil også den sette opp prisene. Men det skal ikke du som kunde bekymre deg for mye om. Du kan bare bytte bank den dagen Skandiabanken ikke lenger er billigst.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vi har stor sans for utgangspunktet til SkandiaBanken. De behandler alle kunder som fordelskunder, og gir derfor etter eget utsagn alle kundene like vilkår.

SkandiaBanken skiller seg også fra mengden ved at den ikke tar gebyrer når du bruker banktjenestene. Skal du for eksempel ha Visakort, koster det 175 kroner i årsavgift, mens bruken er gratis.

Når kommer de andre bankene etter?

Alt er ikke like bra

Flere av våre lesere har imidlertid stusset på at SkandiaBankens innskuddsgaranti er så lav.

Grunnen er enkel, SkandiaBanken er nemlig ikke medlem av det norske banksikringsfondet, men av det svenske.

Skulle Skandiabanken.no gå konkurs, garanterer det svenske banksikringsfondet maksimalt for 250.000 svenske kroner per innskyter, og dette gjelder uansett hvor mye penger du har på bok.

Det er dramatisk mye mindre enn hva du er sikret igjennom det norske banksikringsfondet. Det garanterer nemlig for innskudd helt opp til to millioner kroner!

Hva vil det si for deg?

Går SkandiaBanken konkurs og ikke klarer å betjene sine forpliktelser, vil du som vasser i penger risikere å tape alt du har i banken som overstiger 250.000 kroner.

Har du 500.000 kroner på bok etter et vellykket aksjesalg eller arv fra svigermor, vil du altså kun være garantert å få igjen 250.000 kroner.

Hadde du hatt sparepengene i en annen norsk bank ville du imidlertid fått igjen alt som ikke oversteg to millioner.

Sjansen for at SkandiaBanken går konkurs er selvfølgelig liten. På den annen side etablerer de seg som den første rene nettbanken i Norge, og er i en innkjøringsperiode. Dette har gjort at flere av våre lesere har stilt spørsmålstegn ved om det er trygt å plassere store pengesummer i SkandiaBanken.

Hva sier SkandiaBanken?

I følge Øyvind Thomassen, leder av SkandiaBanken i Norge er ikke dette noe problem:

- SkandiaBanken i Norge er organisert som en filial av SkandiaBanken AB i Sverige, som igjen går inn under Skandiakonsernet. Skandia hadde ved årsskiftet rundt 18 milliarder i egenkapital, og er dermed et svært solvent selskap.

- I praksis er det kun en helt teoretisk mulighet for at Skandiakonsernet lar SkandiaBanken i Norge og Sverige gå under, uten at kundene får dekket alle sine innskudd. Noe slikt ville ødelagt konsernets goodwill for alltid, og er derfor å anse som helt urealistisk.

- Vi kan også nevne at vi har fått svært stor pågang av nye kunder. Siden vår lansering den 27. april i år har vi allerede passert 6.992 kunder, et tall vi selvsagt er meget fornøyd med. Med dette tempoet ser vi svært lyst på satsingen i Norge.

Ingen fare

Etter vår oppfatning kan du trygt plassere dine sparepenger i SkandiaBanken.

Det er imidlertid ingen tvil om at noen potensielle kunder lar seg avskrekke av den lave innskuddsgarantien, og det alene er kanskje grunn nok til at SkandiaBanken bør endre utgangspunkt.

Er du en nervøs krøsus med masse penger på bok kan det derfor lønne seg å plassere pengene et annet sted, hvis du vil sove bedre om natta. For alle oss andre ser ikke vi dette som noe stort problem.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!