SkandiaBanken behandler alle likt - men er ikke åpen for alle

Er du under 18 år, eller skal du ha lån med sikkerhet i din borettslagsleilighet? Beklager, da er ikke dette banken for deg. Resultatet er at SkandiaBanken ekskluderer de 14 prosent av befolkningen som bor i borettslagsleilighet.

SkandiaBanken.no ble lansert i Norge den 27. april, og er første rene nettbank for privatpersoner. Og responsen fra publikum har vært god, da vi publiserte vår forrige artikkel den 26. mai, hadde banken allerede fått rundt 7.000 kunder, og i dag har de nådd 10.000.

Den gang fortalte vi deg at noen av våre lesere hadde reagert på at SkandiBankens innskuddsgaranti kun er på 250.000 kroner, sammenlignet med "normalen" på 2 millioner. Nå er det imidlertid ikke alle som har så mye sparepenger, og fristet av SkandiaBankens ellers gunstige vilkår har flere av våre lesere ønsket å bytte bank.

Og det er nettopp her problemet ligger, de har nemlig fått beskjed om at de ikke er ønsket i banken.

Gunstige vilkår

På sine hjemmesider forteller banken at de tilbyr alle de vanlige bankproduktene. Boliglån, billån, innskudd, kort og betalingsformidling skulle vel holde for de fleste av oss. Spesielt er 6,5 prosent effektiv rente på alle innskudd, og ingen kostnader ved bruk av SkandiaBankens Visa-kort gunstig.

Boliglån?

SkandiaBanken behandler alle sine kunder som fordelskunder, og gir derfor alle de samme fordelaktige prisene. Høres fristende ut, ikke sant?

En av våre lesere ville derfor flytte alle sine bankforretninger til Skandiabanken, men fikk til svar at de "AV PRINSIPP ikke ga lån med sikkerhet i borettslagsleiligheter".

Dermed er vel SkandiaBanken, såvidt vi vet, den eneste banken i landet som ikke godtar borettslagsleiligheter som sikkerhet.

Hva sier SkandiaBanken?

I følge SkandiaBankens egne nettsider aksepterer de nemlig kun pant i "selveiet bolig" som sikkerhet.

For å bekrefte at dette var korrekt, tok vi en prat med bankens leder Øyvind Thomassen.

- Dette er et bevisst valg hos oss, og skyldes at vi som en ren nettbank er nødt til å kunne innhente opplysninger om eierforhold og eventuelle heftelser på en mest mulig automatisk måte.

- På selveierboliger får vi i dag disse opplysningene på noen sekunder, mens det for borettslagsleiligheter dessverre ikke finnes noe offentlig register som vi kan hente slike opplysninger elektronisk fra.

- Å innhente disse opplysningene manuelt ville blitt for ressurs og tidkrevende. Og for å kunne fortsette med våre gunstige vilkår har vi derfor valgt å si nei til borettslagsleiligheter. Den dagen det blir enklere å få disse opplysningene, vil vi nok åpne for borettslagsleiligheter, men dette er dessverre ikke noe vi styrer selv.

- Som en ren nettbank må vi stadig prioritere automatikk, men vi ser selvfølgelig også at vi dermed utelukker en del potensielle kunder. Det er selvsagt beklagelig, men dessverre en nødvendig prioritering.

Burde vært tydeligere

Vi synes at dette burde kommet langt tydeligere fram på nettsidene til SkandiaBanken. I tillegg savner vi også begrunnelsen for denne "utsilingen" av kundene. Det kunne nok spart SkandiaBanken selv, og ikke minst håpefulle kunder, for unødvendig irritasjon.

Heller ikke ungdom!

Som om ikke dette er nok, sier også Skandiabanken nei til personer under 18 år.

I følge Thomassen er dette fordi umyndige ikke alltid har full disposisjonsrett over sine midler. For eksempel er det flere under 18 år som er avhengig av en medsignatur, for å disponere over midlene sine. Som en ren nettbank har imidlertid ikke SkandiaBanken noen praktisk mulighet til å kontrollere dette.

Også dette synes vi burde kommet klarere fram på SkandiaBankens nettsider.