<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Skal stoppe forskjells-behandling

Får innbyggerne i nabokommunen bedre helsetilbud enn deg? Nå skal et nytt råd jobbe for likestilling i pasient-Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Sylvia Brustad vil ha slutt på forskjellsbehandling av pasienter på grunn av geografi. Brustad her derfor opprettet Nasjonalt råd for kvalitet og prioriteringer i helsetjenesten.

- Vi har dokumentasjon på ulikheter i helsetjenesten. Av og til er det for tilfeldig hvilken behandling og hvilke medisiner folk får tilbud om. Det må vi ha slutt på. Vi må ha likeverdig behandling i hele landet, sier Brustad til Mozon.no.

- Hvis man blir enige om å innføre en ny type kreftmedisin, må det gjelde for hele landet, mener hun.

- Er det et løfte?

- Det er målet å gi likeverdig behandling i hele landet, uansett kjønn, sosial status og økonomi.

Britisk forskning har vist at brystkreft rammer fattige hardest. Les mer her:

Ikke økonomi-unnskyldning

Brustad sier også at det må bli slutt på å bruke for eksempel økonomi som et argument for at pasienter ikke får lik behandling ulike steder i landet. Hun peker på at likebehandling er viktig for alle pasientgrupper som er alvorlig syke og nevner kreftpasienter og kreftmedisin som et eksempel.

- Rådet vil også få en viktig rolle for de som ofte kommer bakerst i køen, for eksempel pasienter innen psykiatri og rusomsorg, legger hun til.

Brustad understreker at rådet har flere medlemmer fra brukerorganisasjonene, blant annet Kreftforeningen og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

- De kan sette rådets arbeid ut i praksis, sier hun.

Helsedepartementet har også nylig bestemt at alle helseregionene i Norge nå må sikre behandling for tinnitus-rammede:

Hjelper politikerne

Berit Mørland, assisterende direktør i Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten fokuserer også på ulike valg i helsetjenesten rundt i landet.

- Nå ønsker vi et forum hvor de ansvarlige kan diskutere seg imellom og forsøke å sikre en enhetlig behandling i Norge, sier hun til NTB.

Foruten å være en ren faginstans, vil rådet også kunne fungere som en premissleverandør for politikerne når helsevesenet står overfor nye, vanskelige og kostbare valg i pasientbehandlingen i Norge, ifølge Mørland.

Les også: Norge bruker mest på helse:

Viktig med åpenhet

Rådet består av 26 personer fra ulike virksomheter med ansvar for helsetjenester og ledes av direktør Bjørn Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet. Rådets første møte fant sted i dag.

Flere av rådsmedlemmene har i dag pekt på at det er store utfordringer de går i gang med.

- Det at vi nå sitter rundt samme bord, sammen med brukerrepresentanter, gjør at vi kan komme mye nærmere å klare disse utfordringene. Åpenhet er noe av det som vil bringe oss nærmere et svar. Å tørre å adressere over- og underkapasitet og ha fokus på nye behandlingsmetoder er svært viktig, sier Bente Mikkelsen, administrerende direktør i Helse Øst.

Les mer om rådet her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer