STANSER SNOKERNE: Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, synes det er bra Finansdepartementet vil stanse snokerne. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Datatilsynet
STANSER SNOKERNE: Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, synes det er bra Finansdepartementet vil stanse snokerne. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/DatatilsynetVis mer

Skal stanse skattesnokerne

Datatilsynet mener du må vite hvem som snoker i skatten din.

Skattelistene er en het potet når de offentliggjøres hver høst.

Seks av ti sier nei til offentlige skattelister

Poteten er så het at Finansdepartementet nå ønsker å endre ordningen.

De har et nytt forslag til hvordan listene skal fungere ute på høring, og Datatilsynet har nå sagt hva de mener må gjøres.

Fra demokrati til underholdning

Tanken bak skattelistene er at vi kan sjekke hvor godt den norske skatteordningen fungerer.

Men Datatilsynet mener listene i dag handler mer om underholdning enn demokratisk innsyn.

Er du for skattelister, finner du DinSides skattesøk her

"Skattelistene har i større og større grad blitt et virkemiddel for å snoke på bekjente. Ikke for å undersøke om skattesystemet fungerer som forutsatt, men av ren nysgjerrighet" skriver tilsynet i sin høringsuttalelse.

Stanse snoking

Finansdepartementets liste over endringer i dagens ordning er lang. Grovt sett går det ut på å begrense og kontrollere bruken av opplysningene.

Dette rimer godt med hva Datatilsynet også ønsker.

Her er noen av hovedpunktene i det nye forslaget, og hva Datatilsynet tenker om dem.

 • Kontrollert publisering
  Finansdepartementet vil at bare Skatteetaten får lov til å publisere fullstendige skattelister. Pressen skal kun få lov til å bruke anonymisert lister om de trenger store datamengder, for eksempel for å avdekke lønnsforskjeller mellom Oslo øst og vest.

  Datatilsynet applauderer forslaget. På denne måten mister nettaviser som DinSide sine skattesøk. Man stanser dessuten verktøy som for eksempel viser hvor de rikeste bor på et kart, og skattesøk gjennom Facebook.

 • Slik stanser du skattesøk gjennom Facebook

 • Begrenset tid
  Skatteetaten vil slette sine skattelistene hvert år, slik at man ikke kan gå bakover i tid for å se hva folk har tjent tidligere. Departementet foreslår at listene ligger ute ett år av gangen.

  Datatilsynet er uenig i dette, og ønsker at listene bare er søkbare i tre uker hvert år.

 • Stanse massenedlastning
  Departementet vil gjøre det umulig å laste ned store mengder data fra listene, slik at Skatteetaten ikke mister kontroll, slik det er i dag. Man vurderer å innføre CAPTCHA-koder, slik at man må taste inn en kode hver gang man skal søke opp et navn. Man vurderer også innlogging med MinID, og blokkering av maskiner som gjør for mange søk.

  Datatilsynet åpner dessuten for at de som blir søkt opp kan se hvem som har søkt etter dem, basert på MinID-innloggingen. Dette var opprinnelige Høyres forslag. På den måten kan for eksempel naboen din se at du har snoket i lønningen hennes. Eller omvendt, selvfølgelig.

Vi spurte folk på gata hva de mente om skattelistene: - For dumt!

Trenger vi å begrense skattesnokingen i Norge, eller er åpenhet bra uansett? Si din mening under!