<strong>ANSIKTSGJENKJENNING:</strong> Turister som reiser til Beijing vil kunne støtte på ansiktskanning på de offentlige toalettene. Foto: NTB Scanpix
ANSIKTSGJENKJENNING: Turister som reiser til Beijing vil kunne støtte på ansiktskanning på de offentlige toalettene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ansiktsgjenkjenning på offentlige toalett:

Skal rasjonere dopapir ved å skanne dogjestenes ansikter

Skanning av dogjestenes ansikt skal sørge for at ingen får mer enn 60 centimeter dopapir på offentlige toaletter i Beijing.

Publisert

Mangel på dopapir på offentlig toaletter i Kina gjør at folk tar med seg ekstra mye når de først kommer over en dorull.

Det er turistmyndighetene i den kinesiske hovedstaden lei av, og de installerer nå systemer for ansiktsgjenkjenning.

Maks 60 centimeter

Etter skanning av ansiktet ruller en dispenser ut 60 centimeter dopapir. Det tar ni minutter før operasjonen kan gjentas.

– I dagens Kina er folk svært entusiastiske til turisme, og vi har innledet en ny æra når det gjelder turisme. Folks forventninger til toalettene blir høyere, sier turistforskeren Zhan Dongmei ved Kinas turisthøyskole.

For å få høyeste score fra nasjonale turistmyndigheter er det et kriterium at det er mange doruller på toalettene. Men ved det 600 år gamle Himmeltempelet i Beijing trengte de en metode for å hindre at faste kunder tok med seg toalettpapiret for å bruke det ved neste dobesøk. Dermed ble den nye teknologien installert.

Satsingen på offentlige toaletter har vært enorm i Kina de to siste årene. I Beijing er det vedtatt at det skal bygges minst 34.000 offentlige toaletter, mens 23.000 pusses opp. Myndighetene oppmuntrer også til bygging av doer i vestlig stil, som man sitter på, i stedet for de tradisjonelle der man setter seg ned på huk. Oppgraderingen har allerede kostet rundt 25 milliarder yuan (cirka 30 milliarder kroner).

Kjønnsnøytrale toaletter

Shanghai har dessuten fått sin første kjønnsnøytrale offentlige toalett for å bidra til større tilgjengelighet og effektivitet.

– Kvinner blir stående lenger i dokøer enn menn, og det er rettferdig at menn og kvinner venter i den samme dokøen, sier Zhu Jingyi, en av innbyggerne i Shanghai som setter pris på den nye satsingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer