Det såkalte Emue-kortet er ikke helt som andre betalingskort.
Det såkalte Emue-kortet er ikke helt som andre betalingskort.Vis mer

Skal gjøre kortet tryggere

Ikke alle er like komfortable med netthandel. Kanskje blir dette redningen.

Bruker du bank- eller kredittkortet ditt i en hvilken som helst butikk i Norge eller utlandet, er det i prinsippet en enkel sak for personen som sitter i kassen å sjekke at den som bruker kortet faktisk er den han eller hun er.

Handler du derimot på nettet finnes det verken et ansikt eller et fysisk kort som kan bekrefte at den som oppgir kredittkortnummeret, utløpsdatoen og den tresifra verifiseringskoden på baksiden er den egentlige eieren av kortet.

Et slags tegnspråk

Kortselskapene utvikler derfor kontinuerlig tilleggstjenester som kan dobbeltsjekke at du er den du er. Denne løsningen er kanskje den smarteste så langt.

Les også: Selger stjålne norske kredittkort på nettet

Det såkalte Emue-kortet ser ut som et vanlig bankkort på forsiden, men på baksiden legger en fort merke til det lille displayet. Det har plass til sju tegn, og kortet, som for tiden prøves ut av 500 ansatte i konsulentselskapet Deloitte, skal gjøre det svært vanskelig for korttyver å bruke kortinformasjonen.

En unik, firesifret kode genereres av kortet ved hver betaling, en kode som kommer på toppen av den tradisjonelle, tresifra koden som alle i dag har printet på baksiden av kredittkortet.

Svimlende summer

Ifølge BBC er tallene for misbruk basert på at kortet ikke er tilstede ved betaling fortsatt stigende, og utgjør nå over 50 prosent av alle former for kortsvindel. Den totale summen for kortmisbruk skal i 2008 ha vært på 328 millioner pund, eller rundt 3.25 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor svikter dette kortet deg

STÅR PÅ PINNE FOR DEG: Dette nye kredittkortet tilbyr unike betalingsløsninger.
STÅR PÅ PINNE FOR DEG: Dette nye kredittkortet tilbyr unike betalingsløsninger. Vis mer

Ifølge utviklingssjef i VISA, Sandra Alzetta, har det vært en utfordring å få tastaturet på baksiden til å bli så stivt som mulig, slik at korteieren unngår ufrivillige tastetrykk.


- Vi har laget knappene slik at du må "knipe" dem for å få dem til å virke, istedenfor å bare trykke, sier Alzetta til BBC.

Tazte privat

Tastaturet brukes til å taste inn brukerens PIN-kode, som så igjen genererer den unike engangskoden som du skal benytte ved betaling på nettet. Prinsippet er ikke helt ulikt systemet med kodebrikke (eller kodekort) som mange nettbanker benytter seg av, der du logger deg på banken gjennom en kombinasjon av en fast og en "flytende" kode.

Det nye kortet er like tynt som vanlige bankkort, og også skjermen har måttet forsterkes for å stå imot at kortet for eksempel bøyes.

Batteritiden er også et problem, for hva gjør korteieren hvis batteriet går tomt før kortet utløper? For å unngå dette sier Sandra Alzetta at planen er få batteriet til å vare i mer enn tre år, slik at kortet må kasseres før batteriet gir seg.

Les også: De ti dårligste sparerådene

Langt unna?

Det gjenstår å se når kortet faktisk tas i vanlig bruk. Testperioden utløper ved enden av året, men så lenge testen ikke byr på alvorlige, uventede problemer er det ifølge VISA ikke noe i veien for at banker og betalingsselskaper skal kunne ta i bruk Emue-kortet om ikke altfor lang tid.

- Jeg ser dette som et forbrukerorientert produkt, og en hvilken som helst VISA-bank kan legge det til kortporteføljen sin, og gjøre det tilgjengelig for kundene - forutsatt at det kommer seg gjennom testperioden, sier Alzetta.