Skål deg til friskere blodårer ... Foto: Stuart Bell
Skål deg til friskere blodårer ... Foto: Stuart BellVis mer

Skål for helsa

Den renser årene dine.

En australsk doktor og vingårdeier står bak årets julegave for vinelskere: Verdens sunneste vin som skal rense arteriene dine mens du drikker - og dermed redusere risikoen for hjerteslag.

Philip Norrie, som har sin egen vingård i New South Wales, produserer vin med opptil 100 ganger mer antioksidanter enn i en vanlig vin. Resveratrol Enhanced Wine (R.E.W.) ble første gang lansert våren 2006.

Vinen har i første omgang blitt solgt på det australske markedet, men ifølge informasjon på nettsiden til produsenten Pendarves, kommer det snart forhandlere i Europa og Skandinavia.

Unngå hodepinevin

Piperensere

Han kaller dem selv "vaskulære piperensere", og sier at antioksidanten som vinen inneholder - resveratrol - finnes naturlig i druene og hjelper til med å holde blodårene frie for feite avleiringer. Dette ifølge den britiske avisen The Independent.

- Mens de positive effektene av moderat vinkonsum er velkjent og dokumentert, er tilskuddet av såpass store konsentrasjoner av dette helsebringende antioksidantet veldig gode nyheter for vindrikkere, sier Dr. Norrie til den australske avisen Brisbane Times.

Vin for hjertets skyld

Reservatrol-forhøyet hvitvin. Foto: pendarvesrew.com
Reservatrol-forhøyet hvitvin. Foto: pendarvesrew.com Vis mer
Reservatrol-forhøyet rødvin Foto: pendarvesrew.com
Reservatrol-forhøyet rødvin Foto: pendarvesrew.com Vis merSmaker ikke

Antioksidanten tilsetter hverken lukt eller smak til vinen, så den sunne effekten forsurer ikke vinopplevelsen med bismaker, om vi skal tro produsenten selv.

- Vi har greid å øke mengden av reaveratrol i vinen og du merker ikke engang at den er der ... du renser effektivt arteriene dine mens du drikker, sier Dr. Norrie til Brisbane Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alkohol krymper hjernen din

Tilsvarer 100 flasker hvitvin

Legen produserer både en Chardonnay (hvit) og en Shiraz (rød), og de har begge 100 mg per liter resveratrol per flaske. Ifølge Norrie måtte du ha drukket 70-100 flasker vanlig hvitvin eller 15-20 flasker rødvin, for å komme opp i de samme mengdene med antioksidanter som med én flaske av den nye vinen.

- Jeg vil understreke at de helsemessige gevinstene blir best realisert i kombinasjon med moderat konsum, sier Norrie.

- Studier har gått langt i å antyde at konsum av resveratrol-rike viner kan minske risikoen for kardiovaskulære sykdommer, hjerteattak og slag, sier professor David Colquhoun ved University of Queensland, ifølge Brisbane Times.

Farlige metaller i vin

Hva drikker du?

Hva drikker du helst om du skal kose deg på lørdagskvelden? (Avsluttet)
Rødvin(57%)
Øl(16%)
Brus(7%)
Hvitvin(6%)
Annet(6%)
Vann(4%)
Te(3%)
Kullsyreholdig vann(1%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.