Skal du være med?

13. mars går startsskuddet for Norges største jentelangrenn.

<b>Inga-Låmi:</b> Det er to løyper å velge mellom, en på 15 km og en på 30 km. Arrangøren tar imot påmelding helt fram til renndagen.
Inga-Låmi: Det er to løyper å velge mellom, en på 15 km og en på 30 km. Arrangøren tar imot påmelding helt fram til renndagen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare våre kjente langrennsløpere som skal få prøvd seg i skiløypa i helgen, i prøve-VM i Holmenkollen. Det skal cirka 55.000 av oss andre også.

Da blir det nemlig slutt på planleggingen av det som blir det mest omfattende birkebeineåret noen sinne. Det som en gang var ett skirenn er blitt Birkebeineren Skifestival med totalt seks renn over to helger: Birkebeinerrennet, Inga-Låmi, Ungdomsbirken, Barnas Birkebeinerrenn og de to nyvinningene; Stafettbirken og Halvbirken.

Dette året settes det også ny deltakerrekord. Arrangementet har vokst fra 32.000 til 55.000 deltakere på tre år. I underkant av 4.000 av disse skal delta på Norges største renn for jenter.

Slik blir du super på ski. Se teknikkvideo med kjent skiekspert

Populært blant jentene

Norges største jentelagrenn, Inga-Låmi, går av stabelen hvert år på Lillehammer, og åpner årets Birkebeiner skifestival. Rennet starter fra Birkebeineren Skistadion. Det er to løyper å velge mellom, en på 15 km og en på 30 km.

Det første rennet var i 1993 og hadde 1.638 deltakere, mens det i 2000 var hele 5.000 damer og jenter påmeldt, og er for alle jenter over tolv år.

- Vi tror at dette rennet har blitt så populært fordi jentene trenger en arena der de får lov til å være seg selv og rett bare møte andre jenter, eller bare komme seg bort fra mann og barn. Dette er noe for alle og enhver. Vår yngste deltaker er 12 år og den eldste er 87. Vi dekker hele spekteret, opplyser arrangementsansvarlig Elisabeth Winther til DinSide Helse.

12 nasjoner vil bli representert i årets løp, blant annet fra USA og Australia. I tillegg er alle landets fylker representert.

Den store skiguiden. Her er alt du trenger å vite

Gjennomførbart for alle

Winther presiserer at rennet skal være gjennomførbart for alle.

- Og det er jo mange som går uten tid, som griller og koser seg underveis, og som tar det som en dagstur. Men vi anbefaler å ha hatt ski på beina i løpet av vinteren før man kommer hit. Vi pleier å si at Inga-Låmi kan være et middel man kan bruke for å nå et visst mål, eller en premie fordi du har gått så mye på ski, sier Winther.

Unngå lim under skiene

Hun minner samtidig om alt det sosiale som skjer i løpet av helgen.

- Det er masse underholdning i løypa i form av kor, musikk og trubadurer. Etterpå er det afterski med premieutdeling og band som spiller. På kvelden spiser jentene middag sammen, og så samles alle på Brenneriet. På søndag får alle gode priser på museer og liknende.

Som alltid går pengene til et veldedig formål. I år går de til Right to Play, som er en utøverdrevet, internasjonal, humanitær organisasjon som bruker lek og idrett som en arena for utvikling av barn og unge i verdens mest vanskeligstilte områder.

Trenger du hjelp til å komme i gang eller ønsker du å komme i ditt livs løpsform? Personligtrening.no, som er Aller-gruppens nye nettbaserte tjeneste, kan hjelpe deg.

Stafettbirken, Halvbirken og de andre

Halvbirken starter på Sjusjøen langrennsarena og mål er på Birkebeineren Skistadion. Løypa er på 28 km, klassisk stil. Alle som har fylt 16 år innen 31.12.10 kan delta. Deltakere må bære sekk som skal veie minst 3,5 kilo gjennom hele rennet. Dagen arrangeres 14. mars.

StafettBirken er det andre nye arrangementet i år som arrangeres fredag 19. mars. Stafetten har fire etapper, på henholdsvis 9, 18, 13 og 14 kilometer.

Les også: Langrenn brenner fettet

Birkebeinerrennet går 20. mars og er 54 km og går i klassisk stil. Løypen starter med stigning fra Rena til Raudfjellet, om lag flatt til Sjusjøen, og relativt bratte utforkjøringer til mål ved Lillehammer. Deltakerne må bære sekk som veier minst 3,5 kilo fra start til mål. Aldersgrensen for deltakelse i hovedrennet er 16 år.

Ungdomsbirken er søndag 14. mars og starter på Sjusjøen langrennsarena og mål på Birkebeineren Skistadion, Lillehammer. Løypa er 15 km og går i klassisk stil. Alle som er 12-16 år kan delta (alder regnes pr 31.12.10). Alle deltakere må bære sekk som skal veie minst 1.5 kilo. Samme dag er Barnas Birkebeinerenn for alle barn i alderen 0-11 år:

I Barnas Birkebeinerrenn går alle klassisk teknikk. Alle må ha sekk på ryggen med plass til litt ekstra tøy og niste akkurat som de ekte Birkebeinerne. Løypa går i lett terreng. Det er ingen tidtaking. Alle som fullfører får diplom, medalje og premie. Barnas Birkebeinerrenn er 14. mars.