Skal du søke barnehageplass?

Denne nettsiden gir deg svar på det meste du trenger å vite.

HJELPEMIDDEL: Utdanningsdirektoratets nye nettside barnehagefakta.no kan gjøre det lettere å sette opp en prioriteringsliste når du skal søke barnehageplass til barnet ditt. Foto: NTB SCANPIX
HJELPEMIDDEL: Utdanningsdirektoratets nye nettside barnehagefakta.no kan gjøre det lettere å sette opp en prioriteringsliste når du skal søke barnehageplass til barnet ditt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang lurt på om barnehagen til barnet ditt har nok ansatte, eller om de ansatte har nok utdannelse?

Utdanningsdirektoratet lanserer i disse dager en ny nettside hvor du finner det meste av informasjon du trenger om ditt barns nåværende barnehage, eller informasjon du trenger når du skal sette opp en prioriteringsliste når du skal søke på barnehageplass.

LES OGSÅ: Rimeligere barnehage for de med lav lønn

Offentliggjør statistikk

- Nettsiden er laget på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet med bakgrunn i at vi sitter på mye statistikk som vi ønsker å gjøre tilgjengelig for alle, forklarer seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet, Tonje Haugberg til Dinside.

NASJONALT: Slik ser tallene ut samlet sett på et nasjonalt nivå. Foto: SKJERMDUMP
NASJONALT: Slik ser tallene ut samlet sett på et nasjonalt nivå. Foto: SKJERMDUMP Vis mer


Hun forklarer videre at dette er en del av et større prosjekt som heter Kvalitet i Barnehagen, som skal utvikle ulike verktøy for utvikling og vurdering av kvalitet i barnehagen.

Haugberg understreker at informasjonen på nettsiden er ment å være et verktøy for dialog, ikke for å skape skiller mellom barnehagene.

- Det vil være lurt å ta kontakt med barnehagen hvis du blir skeptisk til noe av informasjonen du finner. Ofte har det en naturlig forklaring som barnehagen kan gi deg, sier hun.

Utdanningsdirektoratet samler inn informasjon en gang i året, og oppdaterer siden etter at denne informasjonen har blitt kvalitetssikret.

Tallene på nettsiden kan derfor variere noe fra de faktiske tallene, hvis barnehagen for eksempel har fått færre eller flere ansatte siden informasjonen ble samlet inn.

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i 2015

Dette gir nettsiden deg svar på

 • Ansattes utdanningsbakgrunn
 • Antall barn per ansatt i barnehagen
 • Om barnehagen oppfyller pedagognormen
 • Oppholdsarealet i barnehagen
 • Barnehagens beliggenhet
 • Antall barn i barnehagen
Trykk her for å søke på Barnehagefakta.no!

Norm for pedagogisk bemanning

 • Det skal være minimum én pedagogisk leder per 14-18 barn når barna er over tre år og én pedagogisk leder per 7-9 barn når barna er under tre år og barnas daglige oppholdstid er over seks timer.
 • I barnehager der barna har kortere oppholdstid per dag, kan barnetallet økes noe per pedagogisk leder.

 • LES OGSÅ: Nå lønner det seg å selge gammelt babyutstyr

  Besøk barnehagen

  Marie Therese Skinstad-Jansen, leder for Foreldreutvalget for barnehager, sier til Dinside at hun ønsker nettsiden velkommen.

  - Det virker som en oversiktlig og ryddig nettside, som blant annet kan være veldig nyttig hvis en familie skal flytte til et nytt sted og ikke kjenner til området, eller hvis man bor i en stor kommune med mange barnehager, sier hun.

  Hun anbefaler barnefamilier å ta kontakt med barnehagene i tillegg til å bruke den nye nettsiden. Et besøk i barnehagen kan være et godt hjelpemiddel for å falle ned på en barnehage.

  - Det viktigste er at folk finner en barnehage med en rammeplan som passer for sin familie. Det gir ikke nettsiden noe svar på, men det som er fint er at de lenker videre til hver enkelt barnehage hvor man kan lese mer om dette, understreker Skinstad-Jansen.

  LES OGSÅ: Inkassosakene øker mest blant eldre

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer