Skal du kjøpe deg glad til jul?

Kjøp nå - betal om fire eller seks måneder. Det høres fristende ut, men kan fort bli dyrt. Se hva forbrukslånet faktisk koster deg, og unngå tårer om fire måneder.

Skal du kjøpe deg glad til jul?
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Gavestresset før jul gjør dype innhogg i lommeboka, og mange av oss faller for fristelsen til å utsette betalingen.

Kjøp deg glad på 5 minutter

Alt gjøres i butikken, og enten du handler på Elkjøp eller IKEA går det hele unna i løpet av noen få minutter:

  • Du fyller ut et låneskjema, og butikkmedarbeideren ringer opp finansieringsforetaket som gjør en rask kredittvurdering mens du venter.
Fem minutter senere tripper du ut av butikken med en ny sofa eller en flatTV - uten å ha betalt et øre.

Kan være greit

La oss si at du handler varer for 24.000 kroner, med 4 måneders betalingsutsettelse. Selve utsettelsen koster deg ca. 275 kroner, dette beløpet betaler du enten i butikken, eller du får en giro i posten som skal betales i løpet av et par uker.

Forutsatt at du klarer å spare opp det lånte beløpet, og betaler alt innen fire måneder er egentlig ingen skade skjedd. Da har du klart å utnytte fordelen med kjøpekortet uten å måtte svi.

Men blir fort dyrt

Dessverre er det langt ifra alle som klarer dette, og da begynner rentene virkelig å galoppere. For ikke bare må du betale en høy nominell rente, termingebyrer på rundt 45 kroner er ikke unormalt, og gjør også sitt til at den effektive renten blir langt høyere enn du liker å tenke på.

I praksis bør du ikke bli for overrasket om den effektive renten havner på godt over 30 prosent. Og tro det eller ei, renten på disse lånene har faktisk gått opp de siste par årene.

For å vise deg hvor mye forbrukslånene faktisk vil koste deg, anbefaler vi derfor at du prøver våre to kalkulatorer før du signerer noe som helst i butikken: