<b>TILBAKE TIL BUTIKKEN:</b> I dag er den store byttedagen i landets butikker, men noen kan få overraskende svar. Foto: Colourbox.com
TILBAKE TIL BUTIKKEN: I dag er den store byttedagen i landets butikker, men noen kan få overraskende svar. Foto: Colourbox.comVis mer

Skal du bytte varen?

Her er dine rettigheter.

I dag strømmer nordmenn til butikkene for å bytte julegaver de ikke trenger, eller ikke vil ha. Hvis du ikke har byttekort, eller byttebevis, kan det hende du må gå hjem med uforrettet sak.

Forbrukerrådet slår fast at verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg noen automatisk rett til å bytte en feilfri vare. Som kunde har du ingen lovbestemt "angrefrist" eller bytterett ved kjøp i vanlig forretning.

Men selv om dette ikke er bestemt i lov, har bytte i flere bransjer vært praktisert så lenge at det må sies å ha blitt en sedvane. Dette gjelder spesielt for typiske gaveartikler som klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker og CD-er, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Må være ubrukt

For å få byttet en vare, må den være ubrukt og uskadet slik at selgeren uten problemer kan legge frem varen til nytt salg. At varen er pakket ut, kan være nok til at selgeren nekter å la deg bytte hvis det medfører at emballasjen er skadet. Dette gjelder også dersom du har en byttelapp på varen.

Kan hjelpe med kvittering

Å spørre giver av gaven om han/hun har tatt vare på kvitteringen, kan falle noen tungt for brystet. Kvittering er imidlertid en enkel måte å dokumentere hvor, når og til hvilken pris varen er kjøpt - og dette kan gjøre bytteprosessen adskillig enklere. Butikkene er kjent med problemstillingen rundt kvittering på julegaver, og de er derfor gjerne noe mer fleksible med bytting rett etter jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Har du rett til å åpne pakken?

Hvor raskt må jeg bytte?

Bytteretten praktiseres ulikt, og det kan være store forskjeller fra butikk til butikk, og mellom ulike bransjer. Mange større kjeder har etablert egne regler med 8, 10 eller 14 dagers bytterett hele året. De fleste strekker seg imidlertid lengre ved bytte av julegaver fordi kjøpet ofte kan være foretatt lengre tid i forveien. Generelt bør du oppsøke forretningen så raskt som mulig over jul hvis du ønsker å bytte en gave, melder Forbrukerrådet.

På nettet kan du bytte

Vet du at varen er kjøpt i en nettbutikk, såkalt fjernsalg, har du helt andre rettigheter. Ifølge Angrerettloven har du 14 dager på deg til å returnere en vare etter et fjernsalg, og angremuligheten gjelder selv om du har åpnet emballasjen, sett på og testet produktet. I tillegg opererer flere av elektronikkjedene med 30 dagers full returrett.

CDON brøt Antrerettloven

Dersom det fulgte et angrefristskjema med forsendelsen, må du innen 14 dager melde fra om du ønsker å benytte angreretten. Har du ikke mottatt et slikt skjema, utvides angreretten til tre måneder.

Skal du bytte elektronikk? Se vår guide i morgen!