Skal du betale skatt når du deler med noen?

Slik mener skattemyndighetene reglene er.

<B>GJESTER LANGVEISFRA:</B> Merete Sæther leide i fjor ut et rom til  Leslie Lee og Sharon Tay fra Singapore. Det skal hun ikke skatte av, siden hun bor i leiligheten selv. Foto: KRISTIN SØRDAL
GJESTER LANGVEISFRA: Merete Sæther leide i fjor ut et rom til Leslie Lee og Sharon Tay fra Singapore. Det skal hun ikke skatte av, siden hun bor i leiligheten selv. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere finansierer ferien med å leie ut huset til turister som vil oppleve Norge.

Tidligere var slikt nokså kronglete, men i dag er dette godt organisert gjennom tjenester som Airbnb, Wimdu og Homeaway.

Airbnb er i liket med «taxi»-tjenesten Uber basert på såkalt delingsøkonomi.

Det betyr at selskapet bare formidler kontakt via nettet, mens resten er en sak mellom er utleier/sjåfør og leier/passasjer.

Eller slik vil i hvert fall Uber og Airbnb ha det til at det er. Det er nemlig naivt å tro at slik virksomhet er unntatt fra skatteplikt. Vi lever jo tross alt i Norge.

Fellene: Dette må du passe deg for med Airbnb

Hobby eller næring?

Dersom du tjener en slant på å selge brukte ting eller for eksempel låner ut bilen din en dag for en tusenlapp, utløser ikke dette automatisk skatt.

Det er likevel skattemyndighetene, og ikke du, som avgjør om slikt er hobby eller ikke.

FØRE VAR: Er du usikker, er det best å få klarert ting på forhånd, mener Rolf Lothe. Foto: SKATTEBETALERFORENINGEN
FØRE VAR: Er du usikker, er det best å få klarert ting på forhånd, mener Rolf Lothe. Foto: SKATTEBETALERFORENINGEN Vis mer


- Overskuddet må vanligvis gi en rimelig eierlønn for at en hobby skal anses som næringsvirksomhet. Grensen er skjønnsmessig, og dersom en ønsker avklaring av tvilsomme spørsmål kan man ta kontakt med en skatterådgiver eller be skattekontoret om en forhåndsuttalelse, skriver fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Utleiere nummer 1000: - Vi gjør det mest for gøy!

Huset som gullgruve

Utleie av hus og hytte er knapt noe nytt fenomen, og her er reglene greie:

Utleie av egen bolig er skattefritt så lenge du selv bor der. Om du ikke bor der selv, kan du leie ut for inntil 20.000 kroner i året uten å betale skatt. Om du tar inn mer leie enn dette, må du føre dette opp på eget skjema som du sender inn sammen med selvangivelsen.

For hytte eller annen fritidsbolig er den skattefrie grensen på 10.000 kroner. Når du har passert denne grensa, må du betale 28 prosent skatt av 85 prosent av det overskytende beløpet.

Du kan etter skrive av den andelen som Airbnb tar (tre prosent), slik at du slipper å skatte av dette.

- Skattepliktig vederlag skal beregnes til den mottatte gjenytelsens verdi, men hvis man selv har betalt et selskap for å formidle kontakten, må dette kunne trekkes i fra, skriver Lothe.

Han påpeker at det ikke har betydning om ikke penger skifter hender. Også ren byttehandel kan utløse skatt.

Airbnb-hus ble bordell: «Turister» var prostituerte

Lovlig eller ulovlig? Skatt uansett!

Få områder i samfunnet er så befengt med regler og avgifter som bil. Og ikke overraskende kommer skattereglene inn også når du tjener penger på ditt eget, private kjøretøy.

BETALER GJERNE: Radu Horatiu kjører Uber-bil i Oslo. Han fortalte oss at han er opptatt av å gjøre alt lovlig. Foto: TORE NESET
BETALER GJERNE: Radu Horatiu kjører Uber-bil i Oslo. Han fortalte oss at han er opptatt av å gjøre alt lovlig. Foto: TORE NESET Vis mer

- I prinsippet er inntekt ved utleie av løsøre skattepliktig. Men særskilt utleie av løsøre anses i praksis ikke å gi overskudd når eieren også bruker det privat og utleieinntekten er under 10 000 kroner per år, sier Rolf Lothe.

Det stiller seg derimot annerledes om du begynner å kjøre folk rundt mot betaling på heltid. Dette er helt klart næringsvirksomhet.

Men hva om det du driver med er ulovlig, slik politiet i Oslo mener at Uber er?

- Er en inntekt innvunnet i en ellers lovlig inntektsgivende aktivitet, vil hovedregelen være at inntekten er skattepliktig, selv om inntekten er forbundet med overtredelse av lovgivningen. Jeg vil nok tro at slike inntekter dermed blir skattepliktige.

Sett utenfra kan det se ut som Uber opptrer som en arbeidsgiver. Men selv hevder de at sjåførene er selvstendig næringsdrivende. Hvordan skal en Uber-sjåfør som ønsker å gjøre opp for seg forholde seg til dette?

- En har alltid et selvstendig ansvar for å kategorisere inntekten korrekt, uavhengig av hva utbetaler måtte mene.

Forfulgt av politiet: Hva nå, Uber?

Hodepine for myndighetene

Men hva med de som står bak appen og som tar mellom tre (Airbnb) og 20 (Uber) prosent av inntektene dine? Skal ikke de også betale skatt?

Kristin Lind Thornes og Vibeke Thuve ved Norges Handelshøyskole skrev i våres masteroppgave om skatteforholdene rundt Uber og Airbnb.

GRÅSONE: Mens du og jeg må oppgi inntektene våre, sliper selskapene bak unna. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GRÅSONE: Mens du og jeg må oppgi inntektene våre, sliper selskapene bak unna. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


De kom fram til at selskapene har innredet seg slik at unngår å betale skatt til Norge.

Det eneste de betaler, er moms av avgiften som sjåførene eller husvertene må ut med, og det er forsvinnnende lite.

Nabobil: Nå kan du leie naboens BMW

Et hestehode foran

De konkluderer med at delingsselskapene ligger et hestehode foran norske skattemyndigheter og at de samme myndighetene nærmest står maktesløse i møte med en helt ny form for forretningsvirksomhet.

- I den grad de private aktørene opparbeider skattepliktig inntekt, vil de selv være ansvarlige for å oppgi inntekten til skattemyndighetene. For øyeblikket har imidlertid norske skattemyndigheter svært liten mulighet til å identifisere og kontrollere inntekter opptjent gjennom Uber og Airbnb. Dette fører trolig til et stort etterlevelsesproblem, skriver Lind Thornes og Thuve.