Det er fort gjort å skrive under på en avtale med treningssenteret. Men les godt gjennom den før du takker ja. I verste fall ender du opp med å betale dyrt for å bli passiv medlem. Foto: Colourbox.com
Det er fort gjort å skrive under på en avtale med treningssenteret. Men les godt gjennom den før du takker ja. I verste fall ender du opp med å betale dyrt for å bli passiv medlem. Foto: Colourbox.com Vis mer

Skal du begynne å trene?

Tenk på dette før du binder deg til treningssenteret.

Publisert
Sist oppdatert

Januar er en populær måned å begynne å trene. Mange har som nyttårsforsett å komme i bedre form, og ønsker å svi av både ribbefett og multekrem før badesesongen inntar for fullt igjen.

Men selv om det er fristende å bli sprekere, er det lurt å være obs på at mange treningssenter krever bindingstid, noe som ofte får folk til å bli "støttekontakter" for treningssentrene.

DinSide har tidligere skrevet at SATS-kjeden tjener årlig 70 millioner kroner på sofagriser som aldri benytter seg av medlemskapet.

I den forbindelse råder Forbrukerombudet deg til å sette deg godt inn i avtalevilkårene før du skriver under på kontrakten.

>>>Kan treningssentrene noen gang bli for fulle?

Advarer mot for lang bindingstid

Først og fremst advarer de mot å inngå en avtale som har lenger bindingstid enn ett år.

I tillegg bør du finne ut hva det koster å trene, inklusive etableringsgebyr og startavgifter. Har du råd til dette i hele bindingsperioden? Eller krever de ekstra betalt for å delta på timer eller barnepass?

 • Dersom du er usikker på om du liker treningssenteret eller at opplegget er noe for deg, bør du undersøke om senteret gir prøvetimer eller prøvemedlemskap med rett til å avbestille.
 • Er du passiv medlem hos treningssenteret? (Avsluttet)
  Nei, jeg trener (39%) 275
  Jeg trener ikke(35%) 249
  Ja, har vært det lenge(26%) 182
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

 • Sjekk om du kan fryse avtalen hvis du får behov for det. Hva skjer dersom du blir syk og ikke kan trene en måned?


 • Passer denne treningsformen deg? Hvis du er usikker bør du finne ut av dette før du signerer på en kontrakt med bindingstid. Dersom du har signert, vil treningssenteret kreve betalt i hele bindingsperioden, selv om du ikke trener der.
 • Hva skjer når bindingstiden har gått ut? Finn ut allerede nå hvordan du må si opp avtalen og hvor lang oppsigelsestid det er. Ofte går treningskontraktene etter bindingstidens utløp over til å være en løpende oppsigelse, noe som betyr at du må si opp kontrakten selv om kontrakten går ut på papiret.

 • >>>Et blodslit å bli sprek: Vi tester personlig trener

  Les kontrakten nøye

  Forbrukerombudet råder også om at du alltid leser kontrakten nøye. Joda, planen er å begynne å trene lenge og ofte - men vet du egentlig hva du skriver under på?

  I verste fall risikerer du å signere noe du ikke er enig i. Du bør i hovedsak legge vekt på betalingsbetingelser, oppsigelseregler og krav om frysing av medlemskap før du bestemmer deg.

  Er du uenig i avtalen? Da kan du prøve å ta det opp med treningssenteret. Det kan faktisk være at du får et bedre alternativ som er mer tilpasset dine ønsker. Eventuelt kan du sjekke ut andre treningssenter og se hva de tilbyr.

  Dersom du frykter at du kommer til å være en av treningssentrenes mange støttemedlem, er det mulig å trene på en annen måte.

  Hvorfor ikke bruke naturen, som er gratis? Gå en skitur eller spaser litt, eller kanskje bruk stua som treningsrom? Her får du flere sparetips til en romsligere hverdag.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer