<strong>PLASTER:</strong> De smertefrie mikronålene leverer vaksine like godt som den tradisjonelle sprøyta, ifølge forskerne. Foto: www.garymeek.com/Georgia Tech.
PLASTER: De smertefrie mikronålene leverer vaksine like godt som den tradisjonelle sprøyta, ifølge forskerne. Foto: www.garymeek.com/Georgia Tech. Vis mer

Skal danke ut sprøyta

Plaster kan erstatte sprøytenåla i framtida.

Publisert
Sist oppdatert

Forskere har nå designet en plasterliknende lapp som kan erstatte sprøytestikket, melder Live Science.

Hjelp mot sprøytefobi

Lappen er dekket med små «mikronåler» som kan gjøre behandlingen av diabetes og en rekke andre sykdommer tryggere, mer effektiv og mindre smertefull.

Plasteret kan muligens også komme til å erstatte sprøyta ved influensavaksinering, tror utviklerne.

Mot smertefrie sprøytestikk

Smertefri lapp

- Målet vårt er å bli kvitt behovet for nåler i mange tilfeller og bytte dem ut med en smertefri lapp som pasienten selv kan anvende, sier forsker Mark Prausnitz ved Georgia Institute of Technology.

Hver av de små nålene i plasteret er kun noen få hundre mikrometer lange – noe som tilsvarer vidden på et par hårstrå.

Få store pupper på sprøyte

Selvvaksinasjon mulig

Forskerne tror det nye plasteret kan føre til at det årlige legebesøket med influensavaksinasjon blir historie.

- Først vil det trolig kun bli brukt på klinikker, men i framtiden ser vi for oss en vaksinelapp som pasienten kan administrere selv, sier Prausnitz til Live Science.

- Istedenfor å avtale time hos legen, kan du bare stikke innom apoteket eller få plasteret tilsendt i posten og gjøre det hjemme selv.

Denne kan redde deg fra influensaen

Gir like bra beskyttelse

Prausnitz og hans kolleger sammenlignet nålelappen med tradisjonell sprøyte ved å vaksinere mus og deretter måle nivåene av antistoffer.

Resultatene viser at plasteret ga like høye antistoffnivåer som ved injeksjon via nål.

Mikronålene kan også brukes til å levere medikamenter til øyet, noe som eventuelt kan føre til bedre behandling ved makuladegenerasjon (netthinneforkalkning), skriver LiveScience.

Hjelp mot sprøytefobi

Flere oppfinnelser

Dette er imidlertid ikke den eneste innretningen som prøver å erstatte sprøyta.

Tidligere oppfinnelser som kan nevnes er en slags «tatovering» som kan overvåke blodsukkernivåene til diabetikere, en «åre-finner» som kan redusere antallet ganger sykepleieren må stikke deg i armen, og en vannpistolliknende injektor.

Hvilken av disse som tar siste stikk, gjenstår imidlertid å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer