Ha en mening med livet, og bli gammel!  Foto: Colourbox.com
Ha en mening med livet, og bli gammel! Foto: Colourbox.comVis mer

Skaff deg et livsmål

Da vil du leve lenger.

Vi hører stadig vekk at vi kan forlenge livet med noen år ved å sørge for et sunt kostholdt samt regelmessig trening. Nå mener forskere det er mulig å få til dette gjennom det mentale plan også.

For har du et mål her i livet, hårete eller ikke, vil du leve lenger, mener de.

- Det kan være snakk om hva som helst – fra et ønske om å oppnå noe helt spesielt i livet, til bare å lese flere bøker, sier studieforfatter Dr. Patricia Boyle ved Rush Alzheimer’s Disease Center, ifølge helsenettstedet Health.com.

Gjennom studien, fant hun at det var langt mindre sannsynlig at testpersonene som hadde et mål i livet, døde i løpet av oppfølgingsårene. Over oppfølgingsperioden, som varte i tre år, var det bare halvparten så mange av de som hadde et mål i livet som døde, sammenliknet med de som ikke hadde det.

Gjør at du lever lenger
Denne forkorter livet ditt
Den tar ti år av ditt liv
Slik lever du lenge

Ga seg selv poeng

Boyle testet 1238 eldre personer på gjennomsnittlig 78 år. Ingen av dem hadde demens.

I begynnelsen av studien svarte testpersonene på spørsmål om deres mål i livet, der de måtte gi seg selv poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Boyle sammenliknet resultatene var det altså langt mer sannsynlig at de som hadde større mål i livet, fremdeles var i livet under oppfølgingsperioden - selv etter at andre faktorer ble justert for, som depressive symptomer, kroniske lidelser og funksjonshemming.

Annen forskning viser at de som har et mål i livet føler seg bedre mentalt, og har bedre psykisk helse. Men Boyle mener hennes studie er en av de første store studiene som ser på sammenhengen mellom livsmål og levetid.

Deppe-gener er avslørt

Men hva er linken?

Takler sykdom bedre

Det er Boyle usikker på. Men hun tror at flere av systemene i kroppen jobber bedre hos personer som har et mål i livet. Det vil resultere i at man er i bedre stand til å takle for eksempel sykdom.

Hun får støtte for sine studiefunn av andre eksperter.

- Jeg møter jevnlig personer som ikke har noen mål i livet. Helsen deres blir dårligere, sier Dr. Gary Kennedy ved Montefiore Medical Center i New York City.

Mening med livet

Har du et mål i livet ditt? (Avsluttet)
Ja, så klart! Noe annet ville vært dumt.(50%) 180
Litt kanskje, men jeg tenker ikke så mye på det. (31%) 113
Nei, dette har jeg aldri tenkt på en gang.(19%) 67
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.