Skadet på ferie

Skal du på ferie? Da må du passe deg for trange sko og brennmaneter. Gnagsår og forbrenninger er blant de vanligste småskadene.

Endelig ferie! Tusenvis av nordmenn er i disse tider i feriemodus. Enten de skal utenlands, på hytta eller til den lokale badeplassen, må de passe seg forsmåskader.

Mye gnagsår
Hanne Sterten, kommunikasjonssjef ved Alliance Apotek, forteller at de har ikke statistikk på småskader.

- Det er vanskelig å si hva som er de vanligste småskadene. Men jeg antar det er skrubbsår, gnagsår, forbrenninger og lignende, sier hun.

Heller ikke Vitusapotek har statistikk over småskader.

- Mange opplever nok bitt, stikk, lette forbrenninger og gnagsår i ferien. Det er derfor viktig å være godt forberedt på at slike ting kan skje, for at det ikke skal ødelegge den gode ferieopplevelsen, sier Gerd S. Byermoen, kommunikasjonssjef ved Vitusapotek.

Byermoen tror at de vanligste skadene i sommerferien er gnagsår.

- Uvante sko og ben uten strømper gir lett gnagsår. Et tips kan være å forebygge dette ved å legge på en anti-gnagsårstift på utsatte steder på foten før ulykken er ute, sier hun.

Ikke alle er flinke
Småskader er sjelden livstruende, i hvert fall ikke hvis du passer på å behandle skaden raskt. Ved enkelte skader bør du likevel kontakte lege. Her kan du lese om noen vanlige småskader.

Ikke alle er like bevisste på å beskytte seg mot småskader.

- Noen er flinke til å ta forholdsregler, noen er ikke så flinke. Mange med barn tenker på å passe på dem, men de glemmer ofte seg selv, sier Sterten.

Hun sier videre at mange hadde med seg reiseapotek på forrige ferie, men ikke trengte det.

- Da tenker mange at de heller ikke trenger det i år. Men det bør de, sier Sterten.

Husk reiseapotek
Før du reiser, er det viktig å ha reiseapoteket i orden. Her er apotekenes råd til reiseapoteket.

- Alle ønsker seg en problemfri ferie med gode opplevelser og deilige dager. Da er det viktig å gardere seg best mulig mot sykdom og skader, og være forberedt hvis man allikevel blir rammet, sier Byermoen.

Hun råder deg til å se over reiseapoteket i god tid og ta en tur innom apoteket hvis du oppdager at noe mangler eller noe er utgått på dato.

- Da får du den veiledningen du trenger, og tips som gjelder ditt spesielle reisemål, sier hun.

 

Mozon, 21.7.2006