Skader tennene med tannkrem

Tannkremen lover deg både hvitere tenner og bedre tannhelse. Men nå viser en svensk test at flere tannkremer i stedet gir riper og skader på tennene.

Pusser du tennene hver morgen og kveld? Det bør du nok fortsette med om du ikke ønsker besøk fra Karius og Baktus.

Men sunne tenner er også avhengige av en myk børste og riktig tannkrem. Nå viser en omfattende svensk test at flere tannkremer med såkalt "whitening-effekt" kan være direkte skadelige for tennene dine.

Riper uten rengjøring
Testen er gjennomført av selskapet Consumercontent for Svenska Dagbladet. Flere av tannkremene som ble testet er også til salgs på det norske markedet.

Ved hjelp av en kustig tannemalje og børstemaskiner kunne forskerne måle hvor godt hver enkelt tannkrem rengjorde, og i hvilken grad de ripet og skadet tannemaljen.

Flere tannkremer i testen var ikke spesielt gode til å fjerne misfarginger. Nesten havparten av kremene gjør denne jobben dårligere ennn vanlige tannkremer. Syv av ni tannkremer ga også synlige skader på de kunstige tennene som ble brukt i undersøkelsen.

Dårlig resultat
Tannkremer som Aquafresh og Zenduim fikk svært gode resultater i testen, mens den kjente Colgate Sensation Whitening havnet blant de aller dårligste.

- Tannkremen rengjør dårlig og riper tennene, skriver forskerne i sin konklusjon.

Jan-Håkan Eriksson er overtannlege ved tannlegehøyskolen i Stockholm. Han mener at tannpastareklamene med bilder av hvitere tenner bør tas med en stor klype salt.

- Når det gjelder legemidler må selskapene bevise at medisinene har effekt. På samme måte burde tannkrem-produsenter som hevder at tennene blir hvitere, vise at dette faktisk fungerer, sier Eriksson til Svenska Dagbladet.

Representanter fra Colgate i Norge var ikke tilgjengelige for kommentarer av undersøkelsen i dag.

Blekere uten bleking
- De såkalte whitening-kremene inneholder ikke blekemidler. Men tannkremen inneholder et slipemiddel hvor grovheten ikke er oppgitt på tuben. I tillegg inneholder disse tannkremene et stoff som får tennene til å se blankere ut på overflaten, forteller tannlege Vibeke Kjærheim til Mozon.

Riper og slitasje på tannemaljen kan føre til at det beskyttende laget slites ned slik at du får større problemer med hull og tannverk. Men Kjærheim synes ikke at valget av tannkrem bør holde deg våken om natten.

- Det viktigste er fortsatt å bruke lite tannkrem, pusse to ganger om dagen og bruke en myk tannbørste. Om du i tillegg unngår å drikke noe med syre som løser opp emaljen før du skal pusse, er det flott. Husk bare at tannkremen skal inneholde fluor, sier Kjærheim.

 

Mozon.no, 01.03.2005