Forsikring ved skader under slalåm og snowboard

Skader seg i skibakken, men får ikke hjelp

Strenge regler for når ulykkesforsikringen hjelper deg. 

FORT GJORT: Skader i skibakken er ikke uvanlig. Men har du en ulykkesforsikring, er det ikke alltid noe å hente. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORT GJORT: Skader i skibakken er ikke uvanlig. Men har du en ulykkesforsikring, er det ikke alltid noe å hente. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du problemer etter et fall i skibakken, er det lett å tro at en ulykkesforsikring kan hjelpe deg. Disse kan typisk dekke utgifter til oppfølging og tilrettelegging etter nettopp ulykker.

Men slik er det ikke alltid. For ja, forsikringen skal hjelpe deg etter ulykker, men nei, fall på ski vil ofte ikke bli kalt noen ulykke.

Det handler om svært spesifikke definisjoner av hva ulykker er – og enda viktigere hva de ikke er.

Derfor er det mange eksempler på nordmenn som skader seg i skibakken uten å få et rødt øre fra forsikringsselskapet sitt.

Fire skader, ett medhold

Mange av disse kranglene havner i Finansklagenemnda, som kan hjelpe i slike tvister. Her er noen av nemndas uttalelser fra skibakken:

  • En 31 år gammel kvinne falt kraftig i målområdet under et alpinrenn og skadet knærne, da kjøreforholdene var vanskelige. Forsikringsselskapet nektet å hjelpe henne, og Finansklagenmenda er enig: Under et renn kjøres det fort, og hun utsatte seg selv for risikoen.
  • En 24-åring falt på snøbrett etter å ha landet for tidlig etter et fire meter høyt hopp. Han knakk foten og ville ha hjelp av ulykkesforsikringen, men selskapet mente dette skjedde som følge av den «alminnelige risiko som følger med snowboardaktiviteten». Finansklagenemnda er enig med forsikringsselskapet.
  • Da en 28-åring hoppet i en snøbrett-park, smalt han hjelmen så hardt i bakken at det oppstod hjerneskade. Men da dette ikke skyldes en «plutselig fysisk ytre begivenhet» nektet forsikringen å hjelp han, og Finansklagenemnda er enig med selskapet.
  • Under en skidag i Norefjell alpinsenter falt en 17 år gammel kvinne i blå, lett løype, og skadet knærne. Hvorfor, vet hun ikke. Forsikringsselskapet mente ulykken skyldes «hennes egne kroppsbevegelser» og risikoen ved å stå på slalåm. Men Finansklagenemnda er enig med kvinnen, og krever at forsikringsselskapet snur.

Uhell, ikke ulykker

Bare én av disse fire klagerne fikk altså medhold: Den unge kvinnen som falt uten å forstå hvorfor, i en lett bakke. De andre, som skal ha falt på grunn av en ekstra stor risiko de selv tok, får ingen hjelp.

Det handler blant annet om hva forsikringsbransjen definerer som en «ulykke», som forsikringsvilkårene ofte beskriver som en «plutselig fysisk ytre begivenhet».

Dermed kan det å lande feil etter et hopp på snøbrett påstås å ikke være en ulykke – med mindre fallet skjedde for eksempel fordi noe andre kjørte i veien.

Samtidig som det å falle i en lett bakke uten å riktig vite hvorfor, kan være en ulykke. Altså fordi noe du selv ikke kontrollerte inntraff.

Handler også om risiko

«Det rettslige innholdet i "ulykkesbegrepet" er neppe helt i samsvar med den språklig naturlige forståelsen av begrepet ulykke» innrømmer Finansklagenemnda i et av vedtakene, og fortsetter:

«Ulykkesbegrepet må videre tilpasses den risiko som den forsikrede med viten og vilje har utsatt seg for, noe som har betydning for tolkingen av "plutselig og uforutsett ytre begivenhet".»

Jo mer risiko du selv tar, jo større sjanse er det for at noe går galt, og at forsikringsselskapet nekter å hjelpe.

Husk derfor å sjekke hvordan din forsikring stiller seg til uhell i snøen og sport, og om de kanskje tilbyr ekstraforsikringer. For det er stor forskjell på et uhell og en ulykke.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!