Skadelig skomote

Dagen skomote kan være svært helseskadelig, og passer for folk med føtter formet som bananer. Verstingen er de meget populære tåsandalene.

Publisert
Sist oppdatert

Over halvparten av Norges befolkning er utsatt for plager som følge av feil skobruk. Terje Haugaa, rådgiver i skorelaterte muskel - og skjelletlidelser, mener at dagens skomote ergonomisk sett er helt på kanten.

- Vi velger ofte sko hvor både tærne og hælen går utenfor skoene, sier Haugaa til Dagsavisen.

Tåsandaler er verst
Haugaa mener at et flertall av skoene som finnes i butikkene har feil passform. En av de største synderne for føttene er sommerens meget populære tåsandaler.

- Tåsandalene feilstiller foten fullstendig. De låser seg til tærne. Belastningen mellom fot og underlag blir feil og gangmønsteret endres. Sko og fot jobber i hver sin retning og hele belastningen blir liggende foran på foten. Dette kan være utløsende og forverrende til flere problemer i fot, legg og kne, forteller Haugaa.

Haugaa legger også til at det er merkelig at alle er opptatt av å sitte og stå riktig, mens nesten ingen er opptatt av hvordan man skal gå riktig.

Feil sko gir helseplager
Haugaa har skrevet flere bøker om skohelse, og har i ti år gransket sammenhengen mellom sko og skjellet - og muskellidelser. Han er overbevist om at feil skobruk er en direkte årsak til ryggplager og smerter i knær, legger og hofter.

Sko er en del av vår bekledning, og folk er ofte mer opptatt av det estetiske enn det ergonomiske. Haugaa er oppgitt over hvor lite folk tenker over helsen når de kjøper sko. Han advarer også mot at dyre sko nødvendigvis ikke er gode sko.

- En sko til tusen kroner trenger ikke være bedre for føttene enn en sko til noen hundrelapper, sier Haugaa til Dagsavisen.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer