Sju tips for et lykkelig ekteskap

Gikk du ned kirkegangen på lykkedatoen 07.07.07? Det er ikke sikkert hell er nok for et lykkelig ekteskap.

Sju tips for et lykkelig ekteskap
Publisert
Sist oppdatert

En rekke friere hadde gått ned på kne i akkurat passe tid til å kunne gifte seg på lykkedatoen, og kirkene var stappfulle lørdag i forrige uke. Håpet er at tallet sju, som lenge har blitt knyttet til hell og lykke, skal sørge for at den lykkelige forelskelsen varer livet ut.

Men med tanke på at ett av to ekteskap ender i skilsmisse, skal det kanskje mer til for å overholde ekteskapsløftet. Nettstedet WebMD har snakket med flere ekteskapsrådgivere som gir deg sju gode råd for evig lykke:

Har kjæresten din ennå ikke fridd? Da har han kanskje bryllupsfobi:

1: Unngå S-ordet
Med smaken av bryllupskaken i munnen fortsatt, er skilsmisse den siste tanken i de nygiftes hoder. Men etter hvert som hvetebrødsdagene nærmer seg slutten, blir ordet ofte brakt på bane når enkelte par krangler. Dropp det, oppfordrer psykolog Steve Brody. Det skaper nemlig bare usikkerhet.

Skilsmisse blir også sett på som et fy-ord ifølge mer enn 200 par som har vært gift i mer enn 40 år og som er intervjuet i boka Project Everlasting.

- Du trenger all energi til å finne løsningen på et problem. Hvis du bruker krefter på i det hele tatt å vurdere skilsmisse, minsker du sannsynligheten for å løse selve problemet, sier en av ekteskapsveteranene.

Les også: Slik redder du forholdet:

2. Bytt ut de dårlige vanene med gode vaner
De sju dårlige vanene er å kritisere, klage, kjefte, true, straffe, bestikke og skylde på. Kvitt deg med disse uvanene og sats heller på å støtte, oppmuntre, lytte til, akseptere, stole på, respektere og komme ektefellen din i møte.

Å lære dem er kanskje ikke så vanskelig, men vær klar over at å virkeliggjøre dem faktsik krever litt innsats.

3. Ta vare på deg selv
Ta vare på deg selv både fysisk og psykisk. På den måten blir du mindre stressa og mer tolerant. Det er mindre sannsynlig at dere går hverandre på nervene, og det er mer sannsynlig at dere får et lykkelig ekteskap.

4. Diskuter vennskap med det motsatte kjønn
Mens noen gifte par ser på vennskap med personer av det motsatte kjønn som akseptabelt, er noen eksperter uenige. Det er rett og slett å leke med ilden, ifølge Steve Brody. Han mener det eneste unntaket er kvinner som har homofile venner eller menn som har lesbiske venninner. Da er det nemlig ingen potensiell romanse å frykte.

Slik takler du utroskap:

5. Ikke prøv å kontrollere partneren din
"Ekstern kontroll" eller det å prøve å kontrollere hverandre, er den vanligste årsaken til ulykkelige ekteskap, ifølge forfatterne bak boka Eight Lessons for a Happier Marriage. Tenker du at det ikke gjelder deg? Vel, har du noen gang har bedt partneren din oppføre seg på en bestemt måte, har du forsøkt deg på denne metoden.

Da bør du heller spørre deg selv: Hvis jeg bare kan klare å kontrollere min egen oppførsel, hva kan jeg så gjøre for å redde ekteskapet? Det er ikke lett, men det er mulig.

6. Respekter partneren din
Vær respektfull hele tida. Det betyr for eksempel at du ikke omtaler kona som "kjerringa". Det betyr også at kona ikke flørter med kolleger eller andre menn.

Du kan respektere noen uten å elske dem, men du kan ikke elske noen uten å respektere dem, mener også ekteskapsveteranene. Ikke undergrav partneren din eller ta en stor krangel foran barna, og ikke kritiser mannen din foran andre.

7. Senk kravene og øk innsatsen
Hvis du er kona, skal du senke forventningene til mannen. Ikke forvent romantikk når dere våkner en fyllesyk morgen eller han er inne i en ekstra travel jobbperiode.

Hvis du er mannen, så anstreng deg derimot litt mer. Gjør noe som kvinner setter pris på, som å prioritere forholdet og lytte mer. Gjør rett og slett de samme tingene hjemme som du gjør på jobb, oppfordrer Steve Brody.

- Kona di er milliardklienten. Hvis hun går ut av døra, er bedriften konkurs, illustrerer han.

Og hvis det kan være en trøst, er ekteskapet faktisk sunt for deg:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer