Ernæringsekspert Asgeir Ruud ønsker å gjøre det lettere for folk å leve sunnere. Julekakene i ovenen er uten sukker, har 40 prosent færre karbohydrater og tre ganger så mye fiber som "ordinære" julekaker.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Ernæringsekspert Asgeir Ruud ønsker å gjøre det lettere for folk å leve sunnere. Julekakene i ovenen er uten sukker, har 40 prosent færre karbohydrater og tre ganger så mye fiber som "ordinære" julekaker. Foto: Merete Korsberg DalsbøVis mer

Sju slag til jul uten sukker

... men smaker de like godt? Vi har testet!

I en tidligere undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Melk.no svarer 33,7 prosent av mennene og 26,5 prosent av kvinnene at de vanligvis går opp i vekt i løpet av julen.

Da følgende e-post, "Ser du frem til julebaksten, men ikke kaloriene? Nå kan du lage de sju slag uten sukker, og med 40 prosent færre karbohydrater og tre ganger så mye fiber", falt inn i innboksen vår i midten av november, var min første tanke; Er det for godt til å være sant? Smaker sukkerfrie og grovere julekaker like godt som vanlige?

Sju slag til jul uten sukker

Vi inviterte avsenderen av e-posten, Asgeir Ruud, til DinSides kantine for julebakst og smaksprøving.

Tannvennlig og kalorifri

Ruud er utdannet høyskolekandidat i ernæring ved Atlantis Medisinske Høyskole og har sammen med studiekompisen Kjell Grundvold startet selskapet Funksjonell mat AS.

- Mottoet vårt er ”vi gjør god mat sunnere”. Målet er å tilby et bredt spekter produkter som gjør det lettere å leve sunnere, sier Asgeir Ruud mens han pakker ut deig og kakeformer.

- Men smaker sunne julekaker like godt?

- Jeg synes de smaker like bra som de kakene som lages av de originale oppskriftene.

Vel, det gjenstår å se. Ifølge ernæringseksperten kan man faktisk bake alle de ”obligatoriske” sju slagene med kun én grunndeig. I tilegg til det tradisjonelle julebrødet skal vi prøve ut fem av dem; tyske skiver, smørkranser, riflekjeks, fylte kjeks med sjokolade og syltetøykaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av kjerneproduktene til Funksjonell mat heter Sukrin, og er et 100 prosent naturlig og økologisk produkt, basert på sukkeralkoholet erythritol som finnes i blant annet pærer, meloner og sopp.

- Sukrin er et trygt og naturlig alternativ til sukker. Det er tannvennlig, uten kalorier og gir ikke blodsukkerstigning. I tillegg til bakst kan det brukes i for eksempel te og syltetøy, sier Ruud og legger til;

- Det er også et bra produkt for de som ønsker å gå ned i vekt, ettersom sukrin er helt kalorifritt. For hver teskje sukker du bytter ut med sukrin kan du forhindre en vektøkning på ett kilo per år.

- Jeg er nysgjerrig

Det andre produktet han bruker for å gjøre julekakene sunnere heter Hi-maize og er en type mel (resistent stivelse) som gjør all bakst grovere, men skal ifølge Ruud ikke endre verken smak eller konsistens.

- Vi kaller det et usynlig fiber. Erstatter man sju prosent av melet man bruker med Hi-maize, vil fiberinnholdet være tilsvarende et grovt brød, forklarer ernæringseksperten mens han trykker ut hjerteformer.

Lukten av de første ferdigstekte julekakene brer seg over kantina. Kaffetørste journalister strekker nesen over disken, og løfter på øyenbrynene da Ruud forteller at kakene ikke inneholder sukker.

Kantinebestyrer Nina Heimdahl fikk en smaksprøve på vei ut døra. Noen dager senere ba hun om å få oppskriften.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Kantinebestyrer Nina Heimdahl fikk en smaksprøve på vei ut døra. Noen dager senere ba hun om å få oppskriften. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

Kantinebestyrer Nina Heimdahl har med et halvt øye fulgt med på hele prosessen og får første smaksprøve før hun går hjem for dagen.

- Den var god! Jeg kjenner ikke noen forskjell fra de vanlige julekakene, sier Heimdahl om serinakaken.

- Kunne du tenke deg å bruke denne oppskriften til årets julebakst?

- Tja, jeg ble i alle fall nysgjerrig.

Også den tidligere kjøkkensjefen er innom på en snarvisitt og fatter raskt interesse for kakene. Hvem bedre å spørre, enn en som har mat som sin lidenskap.

- De var litt tørrere, men smakte godt. Jeg merker ikke stor forskjell fra vanlige kaker med sukker, sier han og tar en ny bit.

- Forskjellen er så liten at jeg tror ikke man merker det dersom man ikke jobber med mat.
Ruud tar et nytt brett ut av stekovnen og forklarer;

- Vi ønsker å vise at det finnes alternativer. At man kan lage sunne og like gode julekaker som alle kan spise, også de med diabetes. Og så kan man ha litt bedre samvittighet i jula.

Konklusjonen

Vi lot i tillegg flere av de ansatte på huset smake på kakene. Her er hva de mente:

”Ganske gode, men smakte ganske mye smør”. ”Ja, enig. Smørsmaken er ganske fremtredende.”
”De er litt tørrere, men er overrasket over at de smakte såpass likt ”ordentlige” julekaker”
”De er gode. Synes forskjellen i smak fra ordinære julekaker er så liten at dette absolutt er et alternativ.”
”God! Merker ikke så stor forskjell fra andre kaker, men er ikke sikker på at jeg vil bake de hjemme”

Asgeir Ruud ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at det finnes et sunnere alternativ. Disse kakene er lagd helt uten sukker og med nyttig fiber. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Asgeir Ruud ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at det finnes et sunnere alternativ. Disse kakene er lagd helt uten sukker og med nyttig fiber. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

Ett minus ved kakene er at det virker som om de mister holdbarheten raskere. Etter å ha ligget i en kakeboks i to uker har de mistet noe av sprøheten.

Konklusjonen er derfor at disse julekakene er et godt og sunt alternativ, og kanskje spesielt for de som ønsker å beholde midjemålet gjennom julen, de som frykter hyperaktive barn på for mye sukker eller de med diabetikere i familien.

Oppskriftene finner du på Funksjonell mat sin hjemmeside. Sukrin og Hi-maize kan kjøpes via Funksjonell mats nettside eller i helsekostbutikker.