<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Sju hårreisende fakta

Hvorfor har du rødt hår? Og kan du plutselig bli grå over natten?

Publisert
Sist oppdatert

Med en manke på hele 4,2 meter kan thailandske Hoo Satewo skryte av å ha verdens lengste hår, ifølge Guinness rekordbok.

Og da Olav den Hellige ble gravd opp igjen ett år etter at han falt i Slaget på Stiklestad, forteller historien at hår og skjegg hadde vokst.

Les også: Bort med busken:

Hår har fascinert oss siden Adam og Evas tid. I dag ergrer vi oss over for mye hår på de gale stedene og for lite på de riktige stedene.

Men dette visste du kanskje ikke om håret ditt?

Hva bestemmer hårfargen vår?
Pigmentet melanin er avgjørende for hårets farge. Melanin farger håret i ulike gråtoner, gult, rødt, brunt og svart. Melanin kan deles inn i eumelanin og pheomelanin. Eumelanin gir et sort og brunt hår, mens pheomelanin gir blondt og rødt hår. Det er mengden av disse forskjellige stoffene som avgjør hvilken hårfarge vi får.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Les også: Rødhårede - en utdøende rase

Mørkere oppe enn nede?
Du har kanskje lagt merke til at ikke alt håret på kroppen har samme farge? Hos oss alle er det slik at øyebryn og øyevipper er de mørkeste hårene på kroppen. Hos lyshårede er også hår i armhuler og underliv mørkere enn hodehår. Hos mørkhårede er derimot kjønnsbehåringen lysere enn hodehårene, og brunhårede kan ha et rødlig skjær på håret under armene og kjønnshåret. Hår på pungen er generelt lysere enn kjønnshårene.

Visste du at rødhårede har mest sex? Les mer her:

Hvorfor får vi grått hår?
Er du stolt av den mørke hårmanken din? Gled deg over den mens du kan! I midten av 30-åra begynner nemlig folk flest å miste hårpigmenter og håret blir gråere og gråere. Prosessen starter i tinningene og sprer seg til kronen og til slutt til nakken. Skjegg og kroppsbehåring blir grått litt senere. Det er arv som bestemmer når de små grå debuterer. Og overraskende nok er det faktisk hos lyshårede prosessen starter først. De grå hårene synes bare tidligere hos mørkhårede.

Kan vi få grått hår av å bekymre oss?
Det finnes eksempler på at folk har fått grått hår over natta, men det er vanskelig å finne ut om dette skyldes stress og bekymring. Personer som opplever et stort håravfall, kan imidlertid risikere at håret plutselig mister pigmenteringen og blir hvitt. Da vil også håret som vokser ut igjen være lysere enn det håret man hadde tidligere. Slike hvite flekker er vanligvis arvelig, men kan også skyldes alt fra håravfall til herpes og eksponering for røntgenstråler.

Slik stresser du ned:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Skrivehånden bestemmer sveisen
Legger sveisen seg alltid i feil retning? Skyld på hendene dine! Forskere mener nemlig at om du er høyre- eller venstrehendt spiller en viktig rolle for hvordan sveisen din ser ut. Høyrehendte mennesker har for det aller meste hår som ligger i en virvel med klokka. Venstrehendtes hår er derimot mer uforutsigbart. Og hårvirvler mot klokka er ganske mye sjeldnere enn virvler med klokka. Ta en titt i speilet for å se om du skiller deg ut!

Hvordan vil vi se ut om 1.000 år? Sjekk her:

Blonde mest hårete
Hårmengden varierer fra person til person, avhengig av blant annet hvilken farge vi har på håret. En person med rødlig har rundt 90.000 hårstrå, sorthårede har 110.000 mens blonde tar teten med 140.000 hårstrå. Hver dag mister vi opptil 100 hår, og fortviler du over hårdottene som ligger igjen i dusjen, kan du trøste deg med dette: Hver dag vokser håret på hodet til sammen 30 meter! Og reiser du til varmere strøk, vokser håret enda fortere.

Begynner det å bli tynt på toppen? Slik får du håret tilbake:

Klar for Guinness Rekordbok?
Kan du danke ut den thailandske hårmesteren? Hvor langt et hårstrå skal vokse, er genetisk bestemt hos hvert enkelt menneske, men på hodet varer vekstfasen i gjennomsnitt rundt 1.000 dager. Med tanke på at håret vokser rundt en centimeter per måned, kan det virke som et umulig oppdrag å komme opp i hele 4,2 meter.

Først publisert: 29.09.2007
Sist redigert: 01.02.2008

Kilder: Rikshospitalet.no, Forskning.no, Puls.no, Wikipedia, Frisørsiden.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer