Sju av ti hytter har strøm

Galopperende økt strømbruk på norske hytter bekymrer myndighetene. Nå foreslås det et tak på strømforbruket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Veksten i strømforbruket i hyttene skremmer, sier sivilingeniør Kjell Gurigard til NTB. Han foreslår et tak på strømforbruket som er likt for alle hytter.

Seniorrådgiver Terje Stamer Wahl i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier at dersom den økonomiske veksten fortsetter, vil sterke virkemidler være nødvendig for å begrense veksten i energibruk i hytter. Til NTB sier han at NVE ikke vil spekulere i hvilke virkemidler som eventuelt bør settes inn.

5.000 i året

Det har vært en brutto tilvekst på 5.000 hytter årlig fra 1998 til 2007. I januar var det registrert vel 383.000 hytter i Norge. I tillegg kommer 28.000 helårsboliger og våningshus rundt omkring i landet som bare brukes til fritidsformål.

Hytta er manges nye sparebøsse. Illustrasjon: Per Ervland
Hytta er manges nye sparebøsse. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


For nye hytter i Buskerud er gjennomsnittlig bruksareal nå 120 kvadratmeter (2006), mens gjennomsnittsarealet i Finnmark til sammenligning er 59 kvadratmeter. I gjennomsnitt har norske hytter økt arealet fra 60 kvadratmeter i 1983 til 93 kvadratmeter i 2006.

Finn ut hvor mye hytta er verdt

Med økte størrelser og økte krav til oppvarming har også energiforbruket i hyttene økt. Ifølge NVE har elektrisitetsforbruket i hyttene vært større enn veksten i antall hytter skulle tilsi.

Økende forbruk

Sju av ti norske hytter har nå innlagt strøm. Hyttene blir større og større, og strømforbruket øker i et tempo som bekymrer myndighetene. Et tak på strømforbruket foreslås som en løsning.

Gjennomsnittlig elforbruk i hytter er høyest i Troms og lavest i Oslo. I Troms var forbruket i 2005 på 4.800 kilowattimer per hytte. I Oslo var det er forbruk på beskjedne 600 kWh per hytte, noe som sikkert kan forklares med at mange av hyttene i Oslo er rene sommerhytter.

Men i denne statistikken er absolutt alle hytter regnet med, også de som ikke har innlagt strøm.

NVE opererer med et gjennomsnittsforbruk per hytte i Øyer kommune i Oppland på 9.067 kWh, mens sivilingeniør Kjell Gurigard, som blant annet har ledet et prosjekt om fremtidsrettet hytteutvikling, har sagt at det gjennomsnittlige strømforbruket på hytter i Hafjell i Øyer kommune er 16.500 kWh.

Betaler du riktig pris for strømmen? Finn ut - her!

Begrensning

- I absolutt verdi er ikke strømforbruket på norske hytter så stort. Det er veksten i forbruket som skremmer, sier Gurigard til NTB.

Han mener at den kanskje enkleste og mest rettferdige måten å møte dette på er å begrense strømuttaket til hver enkelt hytteeier. Ifølge Gurigard kan dette gjøres på en enkel måte i sikringsskapet. Utfordringen for hytteeieren som da trenger mer energi, blir å legge til rette for andre energiformer som ved, biobrensel, gass, solceller og så videre.

- Det er ikke bare det etiske som er problemet med det økende strømforbruket på norske hytter. Det gir også en dårlig nettutnyttelse mange steder. Det blir som å bygge en åtte felts motorvei fra Oslo til Hafjell, som bare skal brukes fredag og søndag, sier Gurigard.

I tillegg til strøm er ved den mest vanlige måten å varme opp hytter på. Med ved inkludert er samlet energiforbruk per hytte i Norge i gjennomsnitt 5.600 kWh per år, ifølge NVE.

I tillegg er det vanlig å bruke både solcellepaneler og gass på norske hytter.