Sjokolade for røykere

Forskerne er fremdeles på sjokoladens side. Nå viser det seg at sjokolade gir røykere bedre blodkar.

Tusenvis samler seg for tiden i kinosalene landet rundt for å kose seg med historien om Charlie og Sjokoladefabrikken. Og sjansen er stor for at man spiser litt sjokolade etter å ha sett filmen.

Men skal vi tro forskere, er ikke det så ille. Sjokolade er nemlig kjent for en lang rekke helsefordeler:

LES SAKEN: SJOKOLADE SENKER BLODTRYKKET

LES SAKEN: SJOKOLADE MOTVIRKER BRYSTKREFT

LES SAKEN: MINDRE HOSTE MED SJOKOLADE

Nå viser det seg at også røykere tjener på å spise sjokolade. Den mørke fristelsen hjelper til med å reparere røykernes ødelagte blodkar, i alle fall midlertidig, skriver WebMD.

Mot åreforkalkning
Røykerne må imidlertid ikke tro at sjokolade skal redde helsen deres. Det eneste som virkelig hjelper, er å stumpe røyken.

Hjelpen kommer av antioksidanter kalt flavanoler, og det finnes det mye av i sjokolade. Det finnes forøvrig også mye av det i frukt og grønnsaker. Journal of the American College of Cardiology har publisert studien.

Studien ble ledet av Christian Heiss ved Heinrich-Heine University i Tyskland. Bare elleve personer med en gjennomsnittsalder på 31 år deltok. Alle røyket, og røyking var deres eneste risikofaktor for hjertelidelser. Røykeres blodkar har ofte problemer med å håndtere forandringer i blodstrømmen. Det kan føre til åreforkalkning, som senere kan skape hjerteinfarkt eller slag.

Ikke overdriv
Deltakerne fastet og røyket ikke i tolv timer før eksperimentet fant sted. Hver person drakk en flavanol-rik kakaodrikk og en flavanol-fattig kakaodrikk. De to drikkene smakte det samme.

Etter å ha drukket den flavanol-rike drikken ble blodkarene betydelig bedre. Man vet imidlertid ikke om denne forbedringen vil vare.

Det var forøvrig godterifabrikken Mars som betalte for studien. De sto også for kakaodrikkene. Drikken i undersøkelsen inneholdt mer flavanol enn vanlig kakao. Du vil derfor ikke tjene så mye på å drikke mer vanlig kakao.

Forskerne anbefaler deg å spise litt sjokolade, men ikke overdrive. Da kan du legge på deg og øke kalori-inntaket, noe som også kan skade hjertet.

 

Mozon.no, 04.10.2005