Sjokolade - godt for ganen, sunt for kroppen

Ved siden av å smake deilig, inneholder mørk sjokolade mye antioksidanter og øker blodtilførselen til penis. Med andre ord - et næringsmiddel til både nytte og nytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokolade - godt for ganen, sunt for kroppen

Ved siden av å smake deilig, inneholder mørk sjokolade mye antioksidanter og øker blodtilførselen til penis. Med andre ord - et næringsmiddel til både nytte og nytelse. "" />

Av Hanna Hånes

Både sjokolade og rødvin inneholder antioksidianter av typen polyfenoler. Forskere som har målt innholdet, har funnet at 40 gram sjokolade eller en kopp sjokoladedrikk inneholder like mye polyfenoler som et glass rødvin.

Som en matpakke

I motsetning til vin er sjokolade en hel liten nistepakke i seg selv. Den inneholder sukker, som raskt gir energi. Den inneholder fett som gir energi som varer en stund, og den inneholder små mengder kaffein som kvikker litt opp. Å spise sjokolade i et knipetak på vei hjem fra jobben eller på skitur ser derfor ikke ut til å være det dummeste du kan gjøre, særlig ikke med tanke på at sjokolade også inneholder rikelig med antioksidanter.

Antioksidantene i sjokolade er blant annet fenoler som hindrer at fett harskner. Produsentene trenger derfor ikke tilsette store mengder e-stoffer for at sjokoladen skal holde seg i butikkhyllene. En av antioksidantene i sjokolade, procyanidin, ser ut til å tynne blodet. Noen biter høy-antioksidantsjokolade fordelt utover dagen hemmer dannelsen av blodpropper, viser tidligere forskning.

Mørk sjokolade sunnest

Dermed er det ikke sagt at du bare kan proppe deg med sjokolade, det kan bli for mye sukker og fett. La dessuten kremtoppen på sjokoladekoppen være for festlige anledninger.

Vi vet ikke hvilken sjokolade som inneholder mest antioksidanter. Dette er ikke deklarert. Men mørk kokesjokolade eller en kopp sjokolade laget av ekte kakaopulver er trolig blant de bedre sjokolade-valgene. Regnet per gram inneholder kakaopulver 20 mg antioksidanter av typen fenoler per gram, kokesjokolade 8,4 milligram og melkesjokolade fem milligram. En kopp sjokolade med to spiseskjeer (vel 7 gram) kakao inneholder vel 140 mg fenoler. Et lite glass rødvin (140 milliliter eller 1,4 desiliter) inneholder 210 mg fenoler, alt i følge et forsøk utført av forskerne Andrew L Waterhouse, Joseph R Shirley og Jennifer L Donovan ved Universitetet i California i Davis, USA.

De sier ikke noe om Nesquick og lignende sjokoladepulvere som røres ut i melk. Vær oppmerksom på at her er sukkerfaktoren høy. Derimot har forskerne testet antioksidantenes evne til å hindre harskning av kroppens LDL-kolesterol, det er dette som legger seg i åreveggene våre. I laboratoriet fungerte både rødvins- og sjokolade-antioksidantene ypperlig. Hvis de fungerer like bra i kroppen, kan det være at rødvin til maten og sjokolade til dessert er en glimrende kombinasjon.

For hjernen

Når vi spiser sjokolade, frigjøres det mer endorfiner, såkalte velværehormoner. Dette kan være en del av forklaringen på at noen har et sug etter sjokolade når de føler seg nedfor, og at sjokolade lindrer spenninger.

En annen forklaring er at sjokolade påvirker serotoninet i hjernen. Serotonin er et signalstoff som mangler ved depresjon og angst. Teorien er at sjokolade øker mengden tilgjengelig serotonin.

Fett

Kakaopulver inneholder fra 10 til 23 prosent fett. Det meste av fettet er fettsyrer som ikke øker kolesterolnivået i blodet. Sjokolade derimot, produseres etter mange forskjellige oppskrifter. Mørk sjokolade inneholder forholdsvis mye kakaopulver og derfor mest av de naturlige kakao-antioksidanter og det mest kolesterolvennlige fettet. Melkesjokolade inneholder mindre mengder kakao og mer melk, melkefett og forskjellige typer fyll.

For elskov

Kakao produseres av bønnene fra treet Theobroma cacao. De ble plantet allerede i Maya-tiden i Sør-Amerika for rundt 2500 år siden. Bønnene ble ristet, malt og blandet med vann, frø og krydder som for eksempel chili. Dette ble servert som en drikk for samfunnstoppene. Erobreren Hernando Cortez, som ødela aztekernes sivilisasjon i det 16. hundreåret skal ha ment at sjokolade økte motstanden mot sykdom.

Aztekernes keiser, Motezuma, skulle i følge fortellingene hatt som vane å drikke 50 beger sjokolade før han besøkte haremet sitt. Fra nyere tid har Alan Hirsch, leder for Chicagos stiftelse for smak- og aromaforskning, påvist at duften av sjokolade medfører en lett økning i blodstrømmen til penis. Den biologiske virkningsmekanismen er foreløpig uklar - kanskje har det med den nyoppdagede blodfortynningseffekten å gjøre?
Tilrettelagt av Silje Stavik 27.06.02