Sjekkliste for boligeiere

Slik får du ned skatten i årets oppgjør.

FEIL TAKST: Ifølge Skattebetalerforening har én av seks for høy ligningsverdi på boligen sin.  Foto: COLOURBOX
FEIL TAKST: Ifølge Skattebetalerforening har én av seks for høy ligningsverdi på boligen sin. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tall fra SSB bor 83 prosent av oss nordmenn i en bolig vi selv eier. Boligen representerer store verdier og er et skatteobjekt man bør følge nøye med på.

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen oppfordrer særlig til å ta en titt på ligningsverdien du er oppført med på selvangivelsen. Den skal være maks 30 prosent av boligens markedsverdi.

- Omtrent én av seks har høyere ligningsverdi enn sikkerhetsventilen tillater, påpeker han.

KALKULATOR: Slik blir din skatt i 2015

Skattefri utleie: dette må du passe på

Leier du ut deler av en bolig du selv bor i, kan du benytte deg av et av få «skatte-smutthull» som finnes med dagens regelverk. Tidligere var det slik at inntekten var skattefri så lenge man leide ut mindre enn 50 prosent av boligens areal. Nå er disse reglene endret.

SPER PÅ INNTEKTEN: Ingvild Moen leier ut via AirBnb og tjener 100.000 skattefrie kroner i året. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLET
SPER PÅ INNTEKTEN: Ingvild Moen leier ut via AirBnb og tjener 100.000 skattefrie kroner i året. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLET Vis mer


For at utleieinntekten skal være skattefri, må du leie ut den minst verdifulle delen av boligen eller leie ut for maks 20.000 kroner i året.

Dette gjelder også dersom du leier ut hele eller deler av boligen din gjennom AirBnb. Dinside har tidligere skrevet om Ingvild Moen, som tjener 100.000 kroner i året på sin «hotell-virksomhet».

Skattepliktig utleie

Selv om utleien ikke oppfyller kriteriene over, finnes det også muligheter for å redusere skatten på den skattepliktige utleien.

- Når man leier ut bolig er det viktig å få med alle utgifter. Husleie til borettslag, kommunale avgifter, forsikring, strøm, vedlikehold, reiseutgifter og annonsering kan trekkes fra for å gjøre skattegrunnlaget lavere, opplyser Lothe i Skattebetalerforeningen.

Huseiernes Landsforbund minner dessuten om at møblert utleie kan gi grunnlag for lavere skatt. Om du bruker møbelene før og etter leieforholdet, og dette ikke varer mer enn tre år, kan du hvert år føre 15 prosent av brutto leie til fradrag i leieinntekten.

LES OGSÅ: Du kan handle private tjenester for 60.000 kroner i året

Renter og gebyrer

At man kan trekke fra gjeldsrenter på skatten er velkjent for de fleste. Har du lån i en norsk bank, vil rentene fremkomme som ferdig utfylt informasjon på din selvangivelse.

Det kanskje ikke alle vet, er at du også kan trekke fra gebyrer og andre kostnader forbundet med låneopptak og refinansiering. For ligningsåret 2014 kan dette være aktuelt for så mange som 350.000 nordmenn.

Gebyrene er ikke forhåndsutfylt i selvangivelsen. Dette må du selv legge inn manuelt.

LES OGSÅ: De vanligste fradragene: fem kjappe tips til lavere skatt

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!