<strong>TRENGER DU FORSIKRING:</strong> Veldig mange har allerede reiseforsikring. Dessuten vil betaling med kredittkort i de fleste tilfeller gi reiseforsikring for den aktuelle reisen.  Foto: Colourbox.com
TRENGER DU FORSIKRING: Veldig mange har allerede reiseforsikring. Dessuten vil betaling med kredittkort i de fleste tilfeller gi reiseforsikring for den aktuelle reisen. Foto: Colourbox.com Vis mer

Sjekk ut alternativene

Ellers kan forsikringen for den ene reisen bli kostbar.

Publisert
Sist oppdatert

Ved bestilling av flybilletter på Restplass.no, får man tilbud om kjøp av reiseforsikring fra Gouda i forbindelse med billettbookingen. I vårt tilfelle utgjorde det 1.850 for en familie på fire personer.

Poenget er at det finnes langt flere, og rimeligere alternativer enn denne enkeltreiseforsikringen.

Viser til UD-anbefaling

Vi plottet altså inn en bestilling på flybilletter for to voksne og to barn til London en langhelg i oktober. Etter valg av billett får vi opp følgende info fra restplass:

"Viktig: UD anbefaler på det sterkeste å kjøpe forsikring på din reise. Velg JA eller NEI før du går videre. Klikk JA på valgene under for en trygg og bekymringsfri reise!"

Regiondirektør i Forbrukerrådet Oslo, Helga Skofteland, er skeptisk til hvordan Restplass informerer sine kunder om kjøp av forsikring.

Tips om valg av reiseforsikring

 • Ta deg tid til å lese vilkårene før du velger forsikring.
 • Det er lurt å sammenlikne vilkår mellom flere selskap.
 • Sjekk enkeltpunktene i vilkårene; ikke alle forsikringer dekker avbestilling og ulykke.
 • Ved betaling med kredittkortet, krever de fleste selskapene at minimum 50 prosent av reisen er betalt med kredittkortet for at forsikringen skal være gyldig.
 • Driver du med ekstremsport, krever dette ofte en spesialforsikring.
 • - Slik informasjonen er lagt frem, kan det virke som om UD anbefaler denne spesifikke reiseforsikringen, noe som ikke er tilfellet, påpeker Skofteland.


  Jason Eckhoff i Restplass har ikke forståelse for kritikken fra Forbrukerrådet, og påpeker at de linker til UDs generelle anbefaling.

  Det er ikke UD enige i:

  - Det fremkommer ikke noe sted at UD anbefaler denne spesifikke reiseforsikringen. Å påstå dette er å gå ekstremt langt, mener Eckhoff.

  Les også: Sjekkliste for å unngå ferietrøbbel

  Halv pris for helårsforsikring

  Skal man på tur med familien, slik tilfellet er i vårt eksempel, kan man få en helårs reiseforsikring for 959 kroner hos Gjensidige. Dette var det rimeligste alternativet i DinSides prissammenligning fra i sommer.

  En slik forsikring gir også avbestillingsbeskyttelse, og gjelder for samtlige reiser i løpet av ett år.

  Dette er et langt rimeligere alternativ enn enkeltreiseforsikring og avbestillingsbeskyttelse som blir tilbudt Restplass-kundene til 1.850 kroner for den samme familien - nesten det dobbelte av helårsforsikringen.

  Et annet alternativ er å betale reisen med kredittkort, som i de aller fleste tilfeller har en reiseforsikring inkludert. Er dette tilfellet for ditt kredittkort, får du forsikret den samme reisen - uten å betale noe ekstra. Vær obs på at du må betale minst halvparten av transport- og overnattingskostnadene med det samme kredittkortet for at forsikringen skal tre i kraft.

  Les også: Hvilken forsikring skal du velge? Her er alternativene

  Fort gjort med dobbel dekning

  Sverre Åril, som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet, påpeker at veldig mange har andre reiseforsikringer og ofte ikke er klar over det selv.

  - For å unngå dobbeltdekning bør man alltid sjekke hva man har av andre forsikringer, og se om det faktisk er behov for en slik enkeltreiseforsikring, sier Åril.

  Gründer Jason Eckhoff i Restplass.no forklarer at de har valgt å selge enkeltreiseforsikring fra Gouda for å gi kundene som ikke har forsikring et tilbud om dette.

  - Ikke alle har en helårs reiseforsikring. Derfor ønsker vi å tilby kundene valget om kjøp av enkeltreiseforsikring gjennom et seriøst selskap, sier Eckhoff, og legger til at de har forsøkt å selge helårs reiseforsikring tidligere, men at svært få kunder var interessert i dette.

  Eckhoff påpeker at Gouda står for betingelsene ved enkeltreiseforsikringen, og at de dessuten tilbyr avbestillingsforsikring i en parallell dekning for de som ønsker det.

  Helga Skofteland i Forbrukerrådet syns Restplass gir for snever informasjon om kundenes valgmuligheter når det gjelder valg av reiseforsikring.

  - Kundene får ikke vite om alle mulighetene de har, for eksempel fordelene ved å betale med kredittkort. Hadde Restplass gitt bredere informasjon, kunne forbrukerne gjort bedre valg, sier Skofteland.

  Hun anbefaler alle å sjekke priser og vilkår på reiseforsikring på Finansportalen.no.

  Les også: Dyrt kredittkort skal gi bonuspoeng

  Dropp kjøp av garanti

  I tillegg til salg av reiseforsikring, tilbyr Restplass en garanti mot flyselskapkonkurs for 90 kroner per person.

  "Denne garantien sikrer deg dersom flyselskapet skulle gå konkurs. Etter konkursene i Sterling, FlyMe og GoodJet, anbefaler vi at du sikrer deg og ditt følge mot tap", lyder informasjonen på Restplass.

  Rådet fra Helga Skofteland er ikke like entydig. Hun tror sjansen for at større flyselskaper vil gå konkurs, som i eksempelet overfor var Lufthansa og SAS, er minimale, og mener det er liten vits i å betale for å sikre seg mot en flyselskapkonkurs i dette tilfellet.

  Dessuten vil betaling med kredittkort dekke nettopp dette, ettersom dette kommer inn under finansavtaleloven. Ved en eventuell konkurs og billetten ble kjøpt med kredittkort, kan du derfor fremme pengekravet til kredittyteren.

  Jason Eckhoff forteller at det var i forbindelse med flyselskapet Sterlings konkurs for noen år siden, at Restplass ønsket å tilby kundene en garanti mot flyselskapkonkurs.

  - Ikke alle bruker kredittkort, og da Sterling gikk konkurs hadde vi en del utbetalinger til kunder som ble rammet av dette, sier Eckhoff.

  Les også: Her er fordelene ved betaling med kredittkort

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer