RIKTIG SKATTETREKK I 2018? Ta deg tid til å se over grunnlaget for skattekortet ditt, ikke minst om du har endringer i økonomien. Foto: NTB Scanpix
RIKTIG SKATTETREKK I 2018? Ta deg tid til å se over grunnlaget for skattekortet ditt, ikke minst om du har endringer i økonomien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skattekort 2018

Sjekk skatten din for 2018

Allerede nå kan du sikre at skattetrekket blir riktig. Se også hva du bør gjøre om du hadde frikort i 2017.

Publisert

Det nye året er i gang, som også innebærer et nytt skatteår. Frykter du at skattetrekket skal spise opp vel mye av lønna di, er det en god idé å sjekke at skattegrunnlaget ditt er riktig. Se også om du tjener så mye som du bør i ditt yrke.

I år må du dessuten forholde deg til flere, forskjellige skattetrekk i skattetrekkmeldingen din.

Slik sjekker du skattekortet ditt

Ved å logge inn på følgende side på Skatteetaten.no, får du opp info om blant annet forventet inntekt i 2018. Skatteetaten påpeker at de som har hatt eller vet at de vil få store endringer i inntekt, formue eller fradrag, bør endre skattekortet.

Har du for eksempel begynt i ny jobb med høyere lønn, bør du naturlig nok justere opp den forventede inntekten din. Se hele lista over når du bør endre skattekortet ditt.

Nytt for 2018 er at du i skattetrekksmeldingen din får opp mer informasjon om forskjellige skattetrekk, eksempelvis tabelltrekk eller skattetrekk i prosent, og hvem som skal benytte seg av de forskjellige trekkene. Her står det også at du selv er ansvarlig for å medvirke til at du trekkes riktig skatt.

Eksempelvis vil det kunne stå info om en type skattetrekk for din hovedarbeidsgiver, og en annen type skattetrekk for en arbeidsgiver hvor du jobber deltid, eller for utbetalinger fra Nav.

Bør du ha frikort i 2018?

Som i 2017 er grensen for frikort fortsatt 55.000 kroner. Dette betyr i praksis at dersom du tror du blir å tjene under 55.000 kroner i 2018, skal du ikke betale skatt og bør be om frikort.

Hadde du frikort i fjor og forventer å ha en tilsvarende inntekt i år, trenger du ikke å søke om frikort på nytt for 2018.

Forventer du derimot at lønna di blir høyere i år, bør du bestille skattekort for å unngå restskatt når den tid kommer.

Les mer om alt du trenger å vite om frikort.

Ny prosentsats på alminnelig inntekt i 2018

Da statsbudsjettet for 2018 ble lagt frem i høst, ble det foreslått mindre endringer som vil påvirke hvor mye du skal betale i skatt i år. Blant annet ble skatt på alminnelig inntekt justert ned fra 24 til 23 prosent.

Disse endringene er lagt inn i Dinsides skattekalkulator, hvor du kan fylle inn dine tall og få et anslag på hvor mye skatt du skal betale i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer