Flere kan forvente seg baksmell ved neste skatteoppgjør. Foto: Kristina Picard
Flere kan forvente seg baksmell ved neste skatteoppgjør. Foto: Kristina PicardVis mer

Sjekk skattekortet ditt

Altfor få har endret skattekortet, melder Skatteetaten.

Til tross for den kraftige rentenedgangen fra bankene de siste månedene, er det altfor få som har endret skattekortet. Tusenvis kan derfor risikere restskatt neste år, melder Skatteetaten i dag.

DinSide har også tidligere gjort oppmerksom på at de kraftige endringene i rentesituasjonen kan føre til at du trekker for lite eller for mye skatt, og at du derfor kan gjøre lurt i å søke om et nytt skattekort basert på nye opplysninger. Et eventuelt korrigert skattekort kan leveres arbeidsgiver senere på våren hvis du ikke har mottatt det ennå.

Hvorfor må du betale mer skatt?

Alle renter av din egen gjeld gir rett til skattefradrag. Du får dermed lov til å trekke fra mindre fra skatten når renteutgiftene dine går ned.

La oss se på følgende eksempel:
Du hadde et boliglån til 1 million kroner til 7,5 prosent rente. Dette utgjør 75.000 kroner i rentekostnader i løpet av ett år. Du får lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, og sitter igjen med 54.000 kroner å betale.

Men så går renta ned med 3 prosentpoeng, og din nye rente er 4,5 prosent. Dette utgjør 45.000 kroner på ett år. Av disse pengene får du også lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, men det utgjør bare 12.600 kroner, du sitter altså igjen med 32.400 kroner igjen å betale.

For hver 1.000 kroner du betaler mindre i gjeld, får du altså 280 kroner mindre igjen på skatten, eller 280 kroner mer skatt å betale, avhengig av hvordan du ser det.

Trenger ikke nytt kort

Men du trenger ikke nytt skattekort for å sikre at du betaler nok skatt. Du kan avtale med arbeidsgiver hvor mye skatt du vil ha trukket av lønnen din for resten av året. Arbeidsgiver har mulighet til å trekke det du ønsker, så lenge det er mer enn det som står på skattekortet ditt.

- Ja, det er helt korrekt. Du trenger ikke nytt skattekort så lenge du sikrer deg at du betaler nok skatt. Slik det er nå, er det mange som kan få det vondt til neste år, sier Lise Halvorsen i Skatteetaten.

De av oss med boliglån, vil få merkbart lavere renteutgifter de kommende månedene. Her kan du regne ut hvor mye du sparer

Les også: Få titusener igjen på skatten!

Overraskende få har endret

- Jeg er overrasket over at ikke langt flere har endret skattekortet sitt. Mange risikerer dermed kraftig restskatt neste år fordi fradraget for renteutgiftene er blitt redusert, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Han advarer folk mot å vente for lenge. Jo færre måneder skatten skal fordeles på, desto mer merkbart blir det. Det er særlig de med over en million kroner i gjeld som risikerer en betydelig restskatt når renten går ned. Dette dreier seg om over 600.000 nordmenn.

- Alle med over en million i gjeld bør undersøke skattetrekket sitt ekstra nøye, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Les også: 50 nordmenn prøvde å lure seg unna skatt

Bygger på prognoser fra i fjor

Skattekortene vi nå har mottatt, bygger på prognoser for inntekter og utgifter i 2009. Du bør derfor følge med i renteutviklingen og endre skattekortet ditt når det trengs. Skulle rentene fortsette å stupe og du har mye lån, vil du risikere å trekke for lite skatt. Har du formue på bok med høy sparerente og rentene daler, kan det være at du trekkes for mye skatt. Du må selv følge med på utviklingen og eventuelt endre skattekortet ditt.

Du henvender det til Skatteetaten for å søke om nytt skattekort. Her kan du klikke deg rett inn til denne tjenesten.

Du kan også sende inn søknadsskjemaet som fulgte med skattekortet til skattekontoret.