<b>MANGE ENDRINGER I ÅR:</b> Ikke lever skattekortet ukritisk fra deg, men ta en ekstra titt først. Foto: Kristina Picard
MANGE ENDRINGER I ÅR: Ikke lever skattekortet ukritisk fra deg, men ta en ekstra titt først. Foto: Kristina PicardVis mer

Sjekk skattekortet ditt nøye

I år er det viktigere enn noen gang, melder Skattebetaleren.

Ny ligningsverdi på primærboligen, ny ligningsverdi på sekundærbolig, ny AFP-ordning, og nye regler for beskatning av pensjonister. Dette er bare noen av faktorene som gjør at du bør sjekke skattekortet ditt ekstra nøye i år.

Skatteetaten startet utsendelsen av skattekortene den 15. desember, og alle skal ha mottatt det i posten før nyttår.

Nytt utseende

Men i år ser skattekortet litt annerledes ut enn hva det har gjort de siste årene.

– Vi gjør enkelte tilpasninger til nytt regelverk. Nå vil det bli en linje for primærbolig, en for sekundærbolig, en for fritidsbolig og en for annen formue, opplyser Eva Karin Dahle Rabben, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, til Skattebetaleren.

Tidligere fritidsbolig som nå blir sekundærbolig, vil fremdeles bli spesifisert som fritidsbolig ved utsendelse av skattekortene. Det er først i selvangivelsen at dette vil bli endret til en annen post.

SKATTEKORTET: To ting du bør huske på!

Dette bør du sjekke

 • Skatteytere bør sjekke at ligningsverdien på boligen er innenfor 30 prosent av antatt markedsverdi. Du kan søke om nytt skattekort om du mener at ligningsverdien er feil og at det har betydning for skattetrekket ditt. Det har imidlertid bare betydening for skattetrekket dersom du betaler formueskatt.

 • >>>Klag på ligningsverdien!

 • Alle bør sjekke grunnlaget for skattekortet. Undersøk om kapitalinntekter og renteutgifter stemmer, spesielt om du har hatt store endringer i formues- og gjeldsposter det siste året.
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Mottakere av AFP må sjekke om det er beregnet skattefradrag. Dersom det er gitt opplysninger om pensjonsgrad, har skattekontoret beregnet og benyttet skattefradraget. Dersom skattytere ikke har fått oppgitt pensjonsgrad, men likevel mener de har krav på fradrag, må søknad om endring av skattekortet sendes inn. Da er det viktig å gi opplysninger om pensjonsgrad samt pensjonens størrelse.
 • Les mer hos Skattebetaleren.

  Kan trekke mer

  Igjen minner vi om at dersom du ønsker å trekke mer skatt enn det som er oppgitt på skattekortet, så er det ikke nødvendig å søke om nytt skattekort. Det holder å gi beskjed til arbeidsgiver om at du ønsker et større skattetrekk hver måned.

  Mener du imidlertid at du skal betale mindre skatt, må du søke om nytt skattekort og levere dette til arbeidsgiver så fort det lar seg gjøre.

  Husk at arbeidsgiver må trekke femti prosent av januarlønnen din dersom du ikke leverer kortet i tide.