Ikke alle får de nyhetene de ønsker seg fra Skatteetaten, men pass på å at du sikrer deg alt du har krav på. Foto: Per Ervland
Ikke alle får de nyhetene de ønsker seg fra Skatteetaten, men pass på å at du sikrer deg alt du har krav på. Foto: Per ErvlandVis mer

Sjekk selvangivelsen grundig

Det kan hende du skal ha mer penger.

Mange har nå sjekket selvangivelsen på nettet, eller fått den i postkassen. Ikke velg minste motstands vei, men ta en grundig titt på postene før du leverer. Det er nesten alltid noen kroner å hente.

I fjor uttalte Otto Risanger, økonomiskribent og forfatter av Pengeboka, at den vanligste tabben folk gjør er å stole blindt på de forhåndsutfylte tallene.

- Ikke ta det du får fra skattemyndighetene for god fisk, for det er veldig mye de ikke vet, sa Risanger til DinSide.

Den største tabben begås av de som får penger igjen på skatten. Mange blir så glade for denne nyheten at de ikke undersøker videre om de faktisk skulle hatt mer penger enn det som er utregnet.

>>>Alt om selvangivelsen

Sjekk disse punktene

I går tipset vi om hvilke poster flest nordmenn endrer i selvangivelsen. Det er noen poster som utmerker seg, og det er derfor god nok grunn til at du også skal ta en nærmere titt på nettopp disse postene: >>>Dette endrer "alle"

Det er også andre poster hvor det kan være penger å hente:

3.2.10 Barnehage, SFO, eller dagmamma: Husk å få med dette i selvangivelsen, dette gjelder spesielt for de som benytter seg av privat barnepass, fordi dette ikke er forhåndsutfylt. Har du barn som er 11 år eller yngre (født 1998 eller senere), kan du få fradrag for opptil 25.000 kroner for barn nummer én, og 15.000 kroner for barn nummer to og tre, tilsammen 55.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3.5.4 Sykdom/helseplager: Har du merutgifter på over 9.180 kroner, kan dette føres som fradrag, men du må kunne dokumentere eller sannsynliggjøre det. Du kan ikke regne med å få fradrag for utgifter til alternativ behandling.

Forsørger du barn som lider av en varig sykdom eller svakhet, kan du få særfradrag for merkostnader til tilsyn dersom kostnadene ikke er trukket fra som kostnader til pass og stell av barn. Slike kostnader kan trekkes fra selv om de er lavere enn 9.180 kroner.

4.3.2 Ligningsverdi på bolig: Sørg for at ligningsverdien på boligen din er lavest mulig. Fore eksempel bør du undersøke om riktig andel av eventuell fellesgjeld, formue og renter i sameiet/borettslaget er tatt med. >>>Les mer om føring av ligningsverdi

3.2.8 Reisefradrag: Dette er en av de mest "populære" postene. Grunnlaget for beregninger er avhengig av antall reisedager og avstand til jobb. Har du fått lengre reisevei, bør du foreta nye beregninger. Fradrag gis med 1,50 kr per kilometer, men er begrenset til den delen av beløpet som overstiger 13.700 kroner.

4.8.1-3 Gjeld: De rentene du har betalt til banken, skal komme med i den forhåndsutfylte selvangivelsen, men dersom du har lånt penger privat, av arbeidsgiveren din, eller i utlandet, må du selv føre dem opp.

3.3.7 Gaver til frivillige organisasjoner: Har du gitt bort penger til en veldedig organisasjon, kan du få skattefradrag for dette. Beløpet skal stå i selvangivelsen, og organisasjonene har opplysningsplikt overfor skatteetaten, og de sender hvert år en oversikt over sine velgjørere.

Les mer om dette

- Vær litt frekk

Skattebetalerens råd er at det er lov å være litt frekk når det kommer til utfylling av selvangivelsen:

Ikke før opp: Hvis du ikke er sikker på om du må skatte av beløpet du vurderer å føre opp, så la være å føre det opp og skriv heller om beløpet i kolonnen om tilleggsopplysninger. Slik kan Skatteetaten selv ta stilling til om beløpet skal skattes av eller ikke.

Før opp: Hvis du derimot er i tvil om du skal føre opp et fradrag, så gjør det. Bruk kolonnen om tilleggsopplysninger for å skrive om fradraget, eller legg ved et vedlegg som forklarer hvorfor du vil ha fradraget.

Svar på det meste

Du vil også finne svar på veldig mye av det du lurer på i Rettledningen til selvangivelsen 2009. De aller fleste har allerede mottatt denne i posten. Du finner den samme rettledningen på skatteetatens hjemmesider.

Rettledning til selvangivelsen 2009 (ekstern lenke)

Du har god tid

Skatteetaten praktiserer såkalt stilltiende samtykke. Det vil si at om du ikke gjør noen endringer i selvangivelsen innen 30. april, så vil dette si at du har levert selvangivelsen.

Dersom du har endringer, kan du gjøre det i ro og mak frem til 30. april, og erfaringen tilsier at du mest sannsynlig kan endre også etter dette tidspunktet.

Dersom du leverer selvangivelsen, men så oppdager feil eller ting du har utelatt, kan du logge inn på nytt og foreta de nødvendige endringene. Du har med andre ord god tid til å gjøre alt du skal.

Har du gode skattetips? Del med andre i debatten under!