Sjekk særavgiftenes betydning for deg

Vi har satt lupen på hvilke særavgiftsendringer vi må forvente i statsbudsjettet for 2001. Det er gode nyheter for de som drikker sprit og kjører bil (ikke samtidig), og dårlige nyheter for de som røyker og spiser sjokolade.

Sjekk særavgiftenes betydning for deg

  1. Særavgiftsendringer

Regjeringen la i går, onsdag 4. oktober, frem forslaget sitt til statsbudsjett for 2001. Det som naturligvis gjenstår å se er om Stortinget som helhet aksepterer forslaget.

Budsjettglad: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
Budsjettglad: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen Vis mer

Vi har sjekket hva du som forbruker kan forvente av økonomiske virkninger.

Særavgiftene

Det er mange måter for staten å hente inn penger på: Moms, personskatt, investeringsavgift, kapitalskatt og særavgifter er noen av dem. Sistnevnte rammer ofte typiske luksus- og bekvemmelighetsprodukter.

Særavgiftene har, utover å skaffe inntekter til staten, også til formål å begrense forbruket av spesielle produkter som er enten helse- eller miljøskadelige. I årets forslag til statsbudsjett øker noen avgifter, samtidig som andre minker. Vi har sett på hvor mye du vinner og taper.

Nye satser i 2001

De særavgifts-varene som har størst betydning for den vanlige forbrukeren er følgende: Sterkvin, tobakk, bensin, diesel, kraft, sjokolade, alkoholfrie drikkevarer, sukker og flyseteavgifter. Ved å klikke på linken til høyre får du en oversikt over hvor store endringene for de ulike varene er.

Den mest positive endringen finner vi på utenlandsflyginger. Her sparer forbrukeren 104 kroner per flygning, hvilket tilsvarer en prosentvis lettelse på nesten 45 prosent. Den mest negative endringen finner vi på elektrisk kraft. Forbrukeren må betale 2,14 øre ekstra per kWh, hvilket tilsvarer en øking på over 20 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virkning for DEG

Vi har regnet på de særavgiftene som har størst betydning for deg.

Her kan du taste inn din personlige situasjon, og få ut informasjon om hvor mye du sparer eller taper på endringene i særavgiftene

Særavgiftskalkulator

Finn ut hva du vinner eller taper på avgiftsendringene i statsbudsjettet for neste år.

  Drinker - hvor mange (2 cl) per uke?  
  Sigaretter - hvor mange daglig?  
  Bil - kryss av hvis du har.  
  Bil - på bensin: Hvor mange km daglig?  
  Bil - diesel: Hvor mange km daglig?  
  Strøm - hvor mange kWh årlig?  
  Fly - hvor mange turer innenlands per år?  
  Fly - hvor mange turer utenlands per år?  
       
 
     
       

Beregningene er laget etter beste evne, men kan inneholde feil. Økonomiske beslutninger bør bygge også på andre kilder. Kalkulatoren er skrevet i Javascript. Ved feil, send en mail til DinSide.