Sjekk rentefradraget grundig

Samboere må fordele rentene selv.

Hvert år deles det ut tusenvis av kroner i rentefradrag til norske skattytere. Er du samboer bør du være ekstra våken på hvor rentefradraget havner. Foto: PER ERVLAND
Hvert år deles det ut tusenvis av kroner i rentefradrag til norske skattytere. Er du samboer bør du være ekstra våken på hvor rentefradraget havner. Foto: PER ERVLANDVis mer

Gjennom skattefradraget på gjeldsrenter får nordmenn redusert skatten med tusenvis av kroner. Desto viktigere er det å sjekke at det forhåndsutfylte beløpet i selvangivelsen stemmer.

For å rette opp rentefradraget, må du endre post 3.3.1/4.8.1 i selvangivelsen.

– Endringer som ble gjort i fjor lagres dessverre ikke, så derfor er det viktig å være våken, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til DinSide.

Les også: Finn frem disse papirene før du sjekker

Ekstra jobb for samboere

For samboere byr det hvert år på litt ekstra arbeid å få rentene fordelt riktig. Selv om samboere i fellesskap har tatt opp lån i banken, er det slik at gjeld og renter bare vil bli innrapportert på en av låntakerne. Som samboere må man altså selv fordele gjeld og renter. Ektefeller og meldepliktige samboere trenger ikke å følge samme regler. De kan dele gjeldsrentene som de selv vil.

Advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen har i et nettmøte hos DinSide forklart hvordan samboere skal gå frem for å fordele rentene.

– Når dere er ansvarlig for halvparten av gjelden hver, og hver av dere har betalt halvparten av rentene, gjøres det slik i selvangivelsen: Din samboer stryker beløpene som står forhåndsutfylt i hans/hennes selvangivelse, og skriver halvparten i stedet. Du må fylle ut tilsvarende poster. Du finner de riktige postene, og beløpene, ut fra din samboers selvangivelse. I merknadsfeltet, post 5.0, forklarer dere at dere eier halvparten hver og er 50/50 % ansvarlig for gjelden. Det er ikke nødvendig å sende inn noen dokumentasjon, skriver Nilsen.

Skatteetaten påpeker imidlertid at samboerpar som ønsker en annen fordeling av gjelden må kunne fremvise en skriftlig avtale om fordeling av rentene på forespørsel.

Les også: Mange samboere er dårlig sikret økonomisk

Sjekk at alt er med

Renter på kredittkortgjeld, studielån og boliglån skal være forhåndsutfylt i selvangivelsen. Det er likevel din oppgave å kontrollere at skattemyndighetene har samlet inn korrekte opplysninger.

Skatteetaten får heller ikke med seg alt. Renter på gjeld til privatpersoner og arbeidsgiver ikke er forhåndsutfylte i selvangivelsen. Disse opplysningene kan også bety betydelige summer tilbake på skatten, slik at det er viktig å få med seg. Opplysningene fører du selv opp i post 3.3.1.

Merk at du kan bare kreve fradrag for renter som ble betalt i 2012. Har du renter som forfalt i 2012, men ble betalt først i 2013, får du fradrag for disse rentene først til neste år. Eksempler kan være en renter på kredittkortet som skulle vært betalt i romjulen, men som først ble betalt i januar 2013.

Les også: Altinn forteller sannheten om Kenneth-saken