Shopping i utlandet:

Sjekk om varen du kjøpte er farlig

På EUs liste over farlige produkter kan du sjekke om noen av dine kjøp er helseskadelige eller farlige.

FARLIGE VARER: Sjekk om det du vurderer å kjøpe - eller har kjøpt, er helse- eller brannfarlig. Foto: Berit B. Njarga
FARLIGE VARER: Sjekk om det du vurderer å kjøpe - eller har kjøpt, er helse- eller brannfarlig. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At slett ikke alle produkter som selges til forbrukere rundt om i verden er gode nok, har Dinside kunnet fortelle om mang en gang.

Vi har blant annet advart om lekeslim som inneholder helsefarlige stoffer, piratvarer som ofte viser seg å være farlige og brannfarlig elektronikk, deriblant USB-ladere.

EU har et felles system for å varsle om slike produkter - hvor også du kan sjekke om noen av dine feriekjøp var et bomkjøp.

Mange helsefarlige produkter

EUs Rapid Alert System for dangerous non-food products, viser en oversikt over produkter som er meldt inn fra 31 europeiske land den siste uka. Du kan også søke etter spesifikke produkter om du er i tvil om det er trygt å bruke.

En rask kikk i innmeldte produkter fra 2019, viser at en del leker er gjengangere fordi de inneholder helseskadelige stoffer, deriblant lekeslim, badeleker og dukker.

Blant annet inneholder en del av plastleketøyene ftalater, noe det også ble funnet i drikkeflasker på det norske markedet i fjor, mens lekeslim gjerne inneholder for mye bor. Det var også problemet med lekeslimet Dinside har skrevet om tidligere, som ble trukket fra markedet i Norge.

Samtidig finner man produkter innenfor de fleste kategorier i disse listene, alt fra elektronikk til verktøy og klesplagg.

Hvert produkt er merket med opprinnelsesland, hvilket land som har meldt inn produktet, artikkelnummer og hva som er problemet med produktet.

CE-merket ingen garanti

Som mange sikkert kjenner til, skal en rekke produkter være CE-merket for å vise at produktet oppfyller kravene til helse, miljø og sikkerhet for den enkelte produktgruppe.

På flere av produktene det advares mot i EUs Rapid Alert System, og som trekkes fra markedet, kan man se at produktet er CE-merket.

Slik Dinside har fortalt tidligere, fins det produsenter som forfalsker CE-merket, eller påfører CE-merket på varer for å få tilgang til å omsette den i EØS.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!