Sender du avgårde noen tusenlapper ekstra til skatteetaten før nyttår, kan du unngå restskatt til sommeren.  Foto: Per Ervland
Sender du avgårde noen tusenlapper ekstra til skatteetaten før nyttår, kan du unngå restskatt til sommeren. Foto: Per ErvlandVis mer

Sjekk om du bør unngå halv skatt i desember

Godt alternativ for deg som frykter restskatt til sommeren.

Snart kommer desemberlønnen med halv skatt, og vi får mer å rutte med til julegaver og litt ekstra fyldige handlekurver i dagligvarebutikken. Men julelønna kan også være siste sjanse til å betale inn nok skatt for 2012.

Ligger du etter med skatten hittil i år er det altså opp til deg. Du kan stramme inn forbruket nå i desember, eller du kan ta regningen neste sommer.

Les også: Disse mister skatteklasse 2 til neste år

Superenkelt

Det er ikke noe hokus pokus å betale mer skatt enn det som er oppgitt på skattekortet. Du trenger nemlig ikke å ta kontakt med skatteetaten når du ønsker å innbetale mer skatt. Du tar bare kontakt med lønningsansvarlig på jobben din, og ber om ekstra trekk. Hvor mye er helt opp til deg.

KALKULATOR: Mer eller mindre skatt i 2013?

Men du bør ikke øke skattetrekket hvis du ender opp med å bruke kredittkort for å betale for julegaver og andre utgifter nå i desember. Restskatten er tross alt et rentefritt lån, såfremt du betaler innen 31. mai neste år

Endringer i løpet av året

Økonomien endrer seg gjerne i løpet av året, og hvor mye du betaler i skatt bør endres deretter. Rentefradraget er for mange den enkeltposten som har størst innvirkning på skatten. Har du refinansiert og fått en lavere rentesats på lånet ditt, kan det være at du bør øke skattetrekket ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik slår det ut:
Har du to millioner kroner i lån, vil en rentenedgang på en prosent bety 20.000 kroner mindre å betale i renter til banken. Skattefradraget (28 prosent) reduseres da med 5.600 kroner. En rentenedgang gir deg altså lavere utgifter, men også lavere skattefradrag.

Les også: Du får skattefradrag for bidrag til hjelpeorganisasjoner