<strong>LAVE FASTRENTER:</strong> Fastrentene på boliglån er historisk lave. Likevel er det andre økonomiske grep som kan være mer lønnsomme. Foto: COLOURBOX
LAVE FASTRENTER: Fastrentene på boliglån er historisk lave. Likevel er det andre økonomiske grep som kan være mer lønnsomme. Foto: COLOURBOX Vis mer

Sjekk om du bør binde renten

Fastrenten er historisk lav, men hva er smartest? Sjekk rådene.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag vedtok Norges bank å sette ned styringsrenten, som dermed er på 1,5 prosent. Dette gir utgangspunkt for en fortsatt lav flytende boliglånsrente i tiden fremover.

Også fastrenten på boliglån i bankene er historisk lav. Men betyr dette at det er lurt å binde renten, og hvem bør i såfall velge fastrente?

Gir mindre sårbarhet

Tradisjonelt sett har økonomene sagt at flytende rente lønner seg i det lange løp, mens man anbefaler fastrente til de som har behov for forutsigbare utgifter hver måned.

Men gjelder dette rådet også nå, når fastrenten er såpass lav? Eller er det nettopp nå man bør binde renten?

Med utgangspunkt i Finansielt Utsyn for 2012, som ble publisert denne uken, kan man tenke seg at en rekke nordmenn burde vurdere å binde renten. Antallet husholdninger med en samlet gjeld som er høyere enn tre ganger inntekten, har nemlig steget kraftig de siste årene.

«Stadig flere husholdninger har fått en så høy gjeldsbelastning at de er blitt sårbare ved økte renter eller bortfall av inntekt. (..) selv en moderat økning i renten gir en kraftig oppgang i antallet husholdninger med høy rentebelastning», skriver Finanstilsynet.

Situasjonen er ikke nødvendigvis så ille som spådommen fra Finanstilsynet kan tyde på, ifølge Dag Jørgen Hveem, studierektor ved Handelshøyskolen BI, som blant annet har privatøkonomi som spesialfelt.

– Mange har en langt større elastisitet enn det Finanstilsynet legger til grunn. Utsiktene for arbeidsmarkedet er gode, og de aller fleste vil ha mulighet til å klare brasene, sier Hveem til DinSide.

Nettopp derfor er rådet fra Hveem til de fleste av oss å vurdere andre alternativer enn å binde renten.

Les også: Slett ikke sikkert at bankene setter ned rentene - og Fokus Bank setter nå renten opp!

Betal heller ned ekstra på lånet

Rådet fra Hveem er å utnytte det faktum at renten er meget gunstig, til å leve som om renten faktisk var høyere. Dette betyr i praksis å forbruke noe mindre, og heller legge opp en buffer om renten skulle stige i nær fremtid.

– Flere burde benytte perioden med lav rente til å legge opp en økonomisk buffer. Dette kan for eksempel gjøres ved å betale ned noen tusen ekstra på lånet hver måned, og å lage seg et skyggeregnskap, råder Hveem.

Ønsker man en forutsigbar økonomi, er en annen løsning å bare binde deler av lånet.

– Dette gir større fleksibilitet enn å binde hele lånet, sier Hveem.

Har man derimot bestemt seg for å satse på fastrente på boliglånet, er det ingen grunn til å vente på enda lavere fastrenter.

– Man kan ikke utelukke at fastrenta fortsatt kan falle litt, men ikke snakk om mye, den er allerede historisk lav, sier Hveem.

Les også: Tirsdag kommer skatteoppgjøret - sjekk at du har fått med særfradraget

Eksempler på dagens fastrente:

10 års bindingstid:

 • Fokus Bank NUF (Danske Bank) 4,485 prosent
 • SpareBank 1 SR-Bank 4,527 prosent
 • SpareBank 1 SMN 5,021 prosent
 • Sparebanken Sør 5,098 prosent
 • Sparebanken Hedmark 5,206 prosent
 • 3 års bindingstid:

 • Fokus Bank NUF (Danske Bank) 3,657 prosent
 • SpareBank 1 SR-Bank 3,749 prosent
 • Sparebanken Sør 4,210 prosent
 • Renteeksemplene er effektiv rente for boliglån på 2 millioner kroner med sikkerhet innenfor 80 prosent av takst og med en løpetid på 25 år.

  Tallene er hentet inn fra Finansportalen.no 16.03.2012

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer