Sjekk kontouskriften din

– Det er lurt å følge med på kontobevegelsene i disse førjulstider.

Ta en titt inn på kontoen din nå. Oppdager du noe mistenkelig, rekker du å rydde opp før det er juleferie og helligdagsstengt. Foto: Skandiabanken
Ta en titt inn på kontoen din nå. Oppdager du noe mistenkelig, rekker du å rydde opp før det er juleferie og helligdagsstengt. Foto: Skandiabanken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruken av kort som betalingsmiddel er enorm før jul, og sårbarheten overfor svindel blir desto større.

– Det er lurt å følge med på kontobevegelsene, ikke minst for å ha oversikt over eget forbruk i disse førjulstider. Og om man oppdager noe unormalt, bør en kontakte banken straks, sier kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) Stine Neverdal til DinSide.

For hvordan skal du klare å stoppe svindelen hvis den ikke blir oppdaget?

Selv om bankene overvåker mistenkelig aktivitet på kortet, kan de ikke uten videre oppdage svindel hvis uvedkommende bruker både kortet og pin-koden din. Dessuten kan kopierte kort eller kort på avveie benyttes av hvem som helst på steder hvor du ikke behøver å taste kode.

Derfor bør du ikke bare sjekke saldo, men også kontobevegelsene dine nå før jul.

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO Foto: FNO
Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO Foto: FNO Vis mer


Ser over skulderen

– Mens den siste statistikken viste at kortsvindelen totalt sett gikk ned, øker andelen av kortmisbruk der kort og kode er stjålet. Dette gjelder særlig i Oslo-området, advarer Neverdal.

Hun forteller at slike tilfeller har fått navnet "kikk over skuldra"-saker fordi det er akkurat det de kriminelle gjør.

– De oppsøker steder med trengsel og mye folk enten det er trafikknutepunkter, utesteder eller butikker. De observerer koden , før de stjeler kortet. Ofte skjer dette uten at kunden merker noe. Det er gjerne kriminelle som operere flere sammen og det er omreisende kriminelle som har spesialisert deg på dette. De ser på dette omentrent som en jobb, sier Neverdal, som mener mange av oss kan bli enda flinkere til å skjule pin-koden.

Derfor skal du heller ikke være redd for å be folk om å flytte seg.

Informasjonssjef i Skandiabanken Johnny Anderson Foto: Oskar Andersen
Informasjonssjef i Skandiabanken Johnny Anderson Foto: Oskar Andersen Vis mer


Flere grunner til å sjekke

Ser man den totale kortbruken under ett, er det svært liten risiko for å bli svindlet. Likevel anbefaler også Skandiabanken at du tar en titt på kontoutskriften.

– Det er kanskje spesielt viktig nå i julehandelen, for å ha oversikt over økonomien og for ikke å bli revet med av alle fristende tilbud, sier informasjonssjef Johnny Anderson til DinSide.

Han anbefaler også at du tar vare på kvitteringer.

– Smart både hvis gaver må byttes, men også for å kunne ha oversikt over beløpene som skal være trukket fra kontoen. Dersom du har noenlunde kontroll på hva du har brukt, så er det ganske greit å oppdage svindel.

– Gir seg ikke før kontoen er tom

– Om noen stjeler kortet ditt, eller klarer å kopiere kortet, så gir de seg som regel ikke før kontoen er tom. Så dersom saldo er null kroner, og du ikke får det til å stemme med det du har brukt, så må du ta en ekstra sjekk på kontoutskriften din, er rådet fra Anderson.

Også han advarer mot folk som kikker over skulderen din.

– Det viktigste rådet for å unngå svindel er allikevel så enkelt som alltid å skjule inntasting av pin-koden uansett på hvilken terminal du bruker, ikke bare når du bruker minibank.

Bruker du riktig kort i julestria?

Banken betaler - som regel

Er du så uheldig å bli utsatt for kortsvindel, så er det ikke du, men banken som må dekke tapet. Dette gjelder med mindre du har opptrådt uaktsomt.

Eksempel på uaktsomhet er å gi andre tilgang til pin-koden din. Derfor bør du absolutt aldri skrive ned denne eller oppbevare den i nærheten av kortet ditt.

Joda, magnetstripen virker